Optužnica protiv ubojice djeda Luke Modrića postala pravomoćna, Badži odbijen zahtjev za suđenje u odsutnosti

28.10.2024. 11:46:00

Na Županijskom sudu u Splitu potvrđena je optužnica protiv Željka Badže, kojeg se tereti za ratni zločin i ubojstvo djeda Luke Modrića u prosincu 1991. godine u Zatonu Obrovačkom. Optužnica navodi kako je Badžo, pripadnik specijalnog voda milicije SAO Krajine, presreo Luku Modrića dok je vodio koze na ispašu te ga usmrtio. Svjedoci navode da je Modrića ubio rafal iz automobila s pripadnicima srpskih parapostrojbi, dok je događaj promatrao jedan od članova obitelji Modrić.

Badža je potom, zajedno s nepoznatim muškarcima iz specijalnog voda, ubio još šest civila hrvatske nacionalnosti, među kojima su bili Stipe i Zorka Zubak, Ivan i Manda Maruna, Božica Jurčević te Martin Bužonja. Obdukcijski nalazi pokazali su da su svi ubijeni hicima iz vatrenog oružja, uglavnom s leđa.

Ova istraga započela je 1993. na Županijskom sudu u Zadru, a kasnije je prebačena na splitski sud, specijaliziran za ratne zločine. Osim Badže, u istragama su se kao osumnjičeni spominjali i Đorđe Jelić te Bogdan Gagić, bivši pripadnici milicije SAO Krajine, koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu. Tek 2011. godine, zamolbenim putem, hrvatske vlasti uspjeli su ispitati Jelića i Gagića, tereteći ih da su naložili mučenje i likvidaciju civila u skladu s politikom etničkog čišćenja.

Badža je tijekom istrage negirao optužbe, tvrdeći da nije zapovijedao postrojbom koja je počinila zločine, te da nije bio prisutan na mjestu zločina. Prema iskazima svjedoka, Badžo je, međutim, osobno bio uključen u ubojstva civila. Badža se trenutno nalazi u Australiji, a hrvatske vlasti pokrenule su postupak izručenja.

Obrana je zatražila izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, no sud je odbio taj zahtjev, kao i prijedlog da se Badži sudi u odsutnosti, budući da je iz Australije moguće tražiti njegovo izručenje.

Izvor: 24sata

Izvor: 24sata/Foto: Privatna arhiva / Luka Modrić / VL

Izvorni autor: PDN/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.