Optužnica za genocid: Sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba suočava se s pravdom za zločine u Srebrenici

06.12.2023. 14:12:00

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske bosanskih Srba zbog njihove uloge u počinjenju genocida nad Bošnjacima u istočnoj Bosni tijekom 1995. godine. Optuženi su Ratko Vujović (56), Ljubomir Vlačić (66), Vitomir Pepić (70), Milovan Ognjenović (71), Goran Višković (69), Željko Dupljanin (48) i Vlastimir Golijanin (49), koji su u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bili pripadnici vojne policije tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, prenosi 7dnevno.

U priopćenju Tužiteljstva, objavljenom u srijedu, ističe se da je ova postrojba izravno sudjelovala u napadu na Srebrenicu, proganjanju Bošnjaka te masovnim ubojstvima zatočenih civila. Na području Šekovića i Vlasenice, zarobili su veću skupinu Bošnjaka koji su pokušavali pobjeći iz Srebrenice prema teritoriju pod nadzorom Armije BiH nakon okupacije enklave od strane vojske bosanskih Srba.

Zatočenici su prevezeni u logor Sušica kod Vlasenice, a zatim su ih odveli na tri različite lokacije gdje su izvršena masovna strijeljanja. Prema optužnici, najmanje 65 osoba ubijeno je na ovaj način, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani iz masovnih grobnica nakon završetka rata.

Optužnica tvrdi da su optuženi svjesno pružili pomoć pripadnicima udruženog zločinačkog pothvata u izvršenju genocida nad bošnjačkim žrtvama nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, čime su počinili kazneno djelo genocida. Optužnica je podignuta u suradnji s mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednikom Haaškog tribunala, koji je u ovom slučaju prikupio obilje dokaza.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Ilustracija/tužiteljstvo BiH

Izvorni autor: PDN/7dnevno/S.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.