Optužno vijeće za Agrokor danas ispituje financijskog vještaka tužiteljstva

27.02.2023. 08:50:00

Na zagrebačkom Županijskom sudu održat će se sjednica optužnog vijeća na kojoj bi trebalo ispitati Ismeta Kamala, financijskog vještaka poljskog KPMG-a i odlučiti o zakonitosti njegova nalaza u slučaju Agrokor.

Početkom studenog Kamal se pojavio na sudu, a sjednica je prekinuta jer je bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić zatražio izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja.

Već duže vrijeme branitelji tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8.6 milijuna kuna, nezakonit. Branitelji navode da su nalaz izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave, a ne poljski KPMG, piše HRT.

Optužno vijeće od 2021. raspravlja o osnovanosti optužnice

Todorića i 14 suoptuženika optužnicom se tereti da su od 2006. do 2017. oštetili Agrokor za 1.2 milijarde kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je od tog iznosa Todoriću pribavljeno 923.6 milijuna kuna, a da je ostatak od oko 320 milijuna kuna išao nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu o osnovanosti optužnice od 459 stranica raspravlja od 2021. godine. Visoki kazneni sud je u međuvremenu naložio novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se temelji optužnica.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Info

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.