Osnovana 81. gardijska bojna Hrvatske vojske „Kumovi"

14.02.2021. 11:34:00

Na današnji dan, 14. veljače 1994. godine, osnovana je u Virovitici 81. gardijska bojna Hrvatske vojske „Kumovi“.

Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske procijenio je da na nekim područjima Republike Hrvatske postoji potencijal za formiranje profesionalnih postrojbi koje bi mogle poslužiti kao svježa snaga za poduzimanje operacija konačnog oslobođenja Hrvatske. Jedno od njih bilo je i virovitičko područje na kojem je koncem 1993. u velikoj mjeri demobilizirana 127. virovitička brigada HV. 

Tako je 14. veljače 1994. formirana 81. gardijska bojna Hrvatske vojske poznata pod nazivom „Kumovi“. Zapovjednik bojne bio je pukovnik, kasnije stožerni brigadir, Renato Romić. Odmah po ustrojavanju započeo je proces selekcijskih obuka budućih pripadnika 81. gardijske bojne, u gardijskom nastavnom središtu u Virovitici te opremanje i daljnje obučavanje novoustrojene postrojbe. Selekciju za prijam gardista prošlo je 2640 kandidata od kojih su 1082 primljena u sastav bojne. Brojčano stanje s vremenom se mijenjalo no uvijek je bilo više od onog propisanog ustrojem (jedina u Hrvatskoj vojsci).

Okosnicu ljudstva njenog sastava činili su stanovnici virovitičkog područja ali znatan broj pripadnika bio je i s prostora Pitomače, Slatine, Orahovice, Grubišnog Polja, Našica, Daruvara, Pakraca te drugih krajeva Hrvatske, čak iz Dubrovnika. Skup takvih pojedinaca i grupa koncentriran u jedinstvenu profesionalnu gardijsku postrojbu, predvođen vrlo homogenim zapovjedništvom, shvaćajući kakve zadaće predstoje, otpočeo je specijalističku izobrazbu pješačkih satnija koja je trajala od travnja do rujna 1994. godine.

Ratni put „Kumovi“ su započeli u operaciji „Bljesak“, a zatim i na istočno-slavonskom bojištu s kojeg odlaze u Bosnu i Hercegovinu. Ondje sudjeluju u operaciji „Ljeto 95“ koje je bilo uvertira za oslobodilačku operaciju „Oluja“ u kojoj su „Kumovi“ sudjelovali u oslobađanju Knina zajedno s 4. i 7. gardijskom brigadom HV. Ubrzo nakon „Oluje“ slijedio je odlazak na Južno bojište, na područje Konavala, gdje je Vojska Republike Srpske pokušala izbiti na more. Posljednje ratne zadatke bojna je

obavila u operaciji „Maestral“ u kojoj je sudjelovala u oslobađanju Jajca.

Okončanjem rata i preustrojem Oružanih snaga RH, 81. gardijska bojna je u travnju 1996. ukinuta, a njezino ljudstvo uvedeno u sastav 2. gardijske brigade. U temelje slobodne i demokratske Hrvatske živote je ugradio 21 gardist iz „Kumova“.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.