Ostao u Osijeku i riskirao nastup na Euru, a duhovni trener pomogao mu pri utakmici sa svjetskim prvacima

03.10.2021. 11:00:00

‘Lovrencsicsev dolazak u Hajduk nam ne olakšava posao, ali vjerujem da ću biti sretniji od njega‘

Jedan od najjačih aduta Nenada Bjelice svakako je Laszlo Kleinheisler. Sjajni mađarski veznjak protiv Hajduka u pravilu igra odlične utakmice, a još se pamti njegova bomba iz prošle sezone, neuhvatljiva za Kalinića. Bio je to gol koji je najavio njegovo veliko proljeće u kojem je šest puta tresao mrežu. Ne krije Lacika, kako mu tepaju u Osijeku, da ga velike utakmice motiviraju.

- Mislim da je to stvar određenog sazrijevanja mene kao igrača, da protiv jakih momčadi, a posebno klubova s tako velikim brojem navijača, osjećam posebno veliku odgovornost prema svojoj momčadi i igram važnu ulogu za ostvarenje uspjeha. Nastojat ću to i dalje što češće ponavljati, iako je igra cijele momčadi uvijek važnija od svakog pojedinca - veli Kleinheisler.

Ovaj će se puta s druge strane travnjaka nalaziti njegov suigrač iz reprezentacije Gergo Lovrencsics.

- Što se tiče same utakmice, nemamo o čemu pričati. Svaki će pokušati dati što više za svoju momčad, to nije upitno. Što se tiče Lovrencsicsa, sigurno je da nam ne olakšava posao njegov dolazak u Hajduk. Naprotiv, neupitno je riječ o vrlo kvalitetnom igraču. Vjerujem da ću na kraju ipak biti sretniji i zadovoljniji od njega.

Uvijek novi izazov

Dvije uzastopne pobjede u prvenstvu potvrdile su kako je krizni period iza Osijeka, što je bilo presudno za taj ponovni uzlet momčadi?

- Na to bi vam odgovor mogao dati samo naš stručni stožer, a siguran sam da ga imaju. Osobno ne bih o tomu pričao, nije to moj posao, već samo igra na terenu. Jasno je da želimo pobjeđivati, no teško je baš uvijek doći do bodova. Da ćemo se potruditi biti bolji od naših protivnika, to je sigurno.

Osijek je prošle sezone odigrao rekordnu sezonu, koliki je izazov ponoviti je ili je čak i nadmašiti?

- Iskreno rečeno, za mene je najvažnije da uvijek postoji neki novi izazov. A izazovi su uvijek pokretači igre. Nisam siguran hoćemo li uspjeti biti bolji i uspješniji nego tada, ali sam uvjeren da ćemo dati sve od sebe pokušavajući to ostvariti. I to u svakoj utakmici.

U proljetnom dijelu prošle sezone Kleinheisler je bio najveća Osijekova snaga, nerijetko i igrač odluke. Ove sezone svoj šut ne koristi u tolikoj mjeri, iako je pogotkom (svojim zasad jedinim ove sezone) presudio poljskom Pogonu i svoju momčad odveo u idući krug kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Ne krije, svojom formom još nije posve zadovoljan, pogotovo u realizaciji.

- Forma je nešto kada su volja, motivacija, taktička i tehnička spremnost te izdržljivost istovremeno na visokoj razini. Naime, samo tada sve to skupa može dati pravi rezultat. Smatram da sam u dobroj formi, ali volio bih još da mi je statistika sudjelovanja u golovima na razini proljetnog dijela prošle sezone. Nadam se da ću uskoro i taj segment igre dovesti na željenu razinu i biti još zadovoljniji - veli mađarski veznjak.

Odmah nakon utakmice protiv Hajduka, Kleinheisleru slijede izazovi s reprezentacijom, Mađarska je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na dva boda od mjesta koje vodi u doigravanje za Katar, a ostale su još četiri utakmice da ga i dohvate.

- Matematičke šanse svi znaju, a stvarne šanse su realne ukoliko izbornikove taktičke zamisli, a koje se prvenstveno odnose na napad, uspijemo i realizirati u dvobojima koji nas očekuju do kraja kvalifikacija. Vidjet ćemo, teško je nešto konkretnije predvidjeti, a i ne volim ništa prognozirati.

Koliko je odlično odigrano Europsko prvenstvo donijelo koristi nogometu u Mađarskoj, jesu li porasla i očekivanja od reprezentacije?

- Euro je prvenstveno puno donio Mađarskoj reprezentaciji u emotivnom smislu, a vjerujem da će se tek u budućim utakmicama vidjeti značajan razvoj momčadi za koju je svakako zaslužan iskorak na Europskom prvenstvu. Nadamo se da će takvih utakmica biti još i da ćemo se ponovno uspjeti izboriti za velika natjecanja.

A Kleinheisler voli velika natjecanja. Na Euru 2016. bio je igračem utakmice u utakmici protiv Austrije, a ljetos je opet obasipan lovorikama. U utakmici protiv Francuza, u srazu s momčadi za koju igraju nogometaši Chelseaja, PSG-a, Reala, Manchester Uniteda... nogometaš Osijeka proglašen je najboljim na terenu.

- Bila je to sjajna potvrda da se uvijek vrijedilo mjeriti do razine vrhunskog nogometa, čime se bavim godinama. Puno puta sam o tome razgovarao sa svojim duhovnim trenerom, da u okviru svojih taktičkih zadataka pazim na kvalitetu svih svojih duela i dodira s loptom jer je za mene pitanje prestiža dobro izaći iz svake situacije. Postupio sam u skladu s tim i drago mi je da su to vidjeli i UEFA-ini stručnjaci. Naravno, prekrasan je osjećaj biti prepoznat na takvoj, zaista vrhunskoj razini - zaključio je mađarski veznjak.

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Gradimir Đukarić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.