Osuđivani prevarant bogatu Slavonku preveslao za milijunski iznos: ‘Gospođo, ja sam policajac‘

15.02.2021. 16:47:00

Još jedna, gotovo nevjerojatna, priča o višemilijunskim prevarama naivnih građana dolazi iz Osijeka, gdje je 52-godišnji V. T. završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je jednu 65-godišnjakinju s područja Slavonije oštetio za najmanje 1,2 milijuna kuna, a sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 138.305 eura.

U ovoj je priči osumnjičena i njegova 49-godišnja supruga za koju još uvijek nije utvrđeno koliko je protupravnu korist ostvarila te još jedna žena u dobi od 61 godine, koja se okoristila za 500 eura.

Modus operandi očito je bio pomno smišljen i dobro isplaniran, a s obzirom da osumnjičeni V. T., inače s prebivalištem u Virovitici, ali boravištem u Bizovcu, iza sebe već ima dvije pravomoćne presude za isto kazneno djelo te jednu za kazneno djelo prevare u gospodarskom poslovanju, nije čudno što je uspio 'smotati' 65-godišnjakinju koja je i sama, vidjet će se i priloženog, očito dobrog imovinskog stanja. Sve je, naime, krenulo nakon što je 65-godišnjakinja u Osijeku od jedne tvrtke kupila tri stana s namjerom da ih iznajmljuje.

Zatražila povrat novca

S tom je tvrtkom potpisala predugovor, prema kojem im je isplatila 1.217.574,71 kuna, a s obzirom da je to bio i veći dio ukupne vrijednosti ugovora odmah se upisala i kao vlasnica tih stanova u zemljišnim knjigama. No, nakon što su joj stanovi predani na uporabu žena je bila nezadovoljna kvalitetom izvedenih radova i htjela je povrat svog novca.

Tvrtka za to, naravno, nije htjela ni čuti i tu na scenu, negdje u svibnju 2019. godine, stupa V. T., kojeg je 65-godišnjakinja nešto ranije upoznala i koji joj se lažno predstavio kao visoko rangirani službenik kriminalističke policije te joj ponudio da za naknadu od 10.000 eura on isposluje raskid predugovora za ta tri stana. Žena mu je povjerovala i dala mu traženi iznos, od kojeg je on 500 eura dao trećeosumnjičenoj 61-godišnjakinji.

No, osim što mu je dala 10.000 eura, 65-godišnja žrtva ovlastila je 'policijskog inspektora' i da raspolaže svim njezinim pravima i obvezama iz sklopljenih predugovora za navedena tri stana. Tada joj V. T. dolazi s pričom kako je s tvrtkom postigao dogovor da ženi, umjesto da joj vrate 1,2 milijuna kuna, predaju građevinsko zemljište u Zagrebu navodno vrijedno 420.000 eura.

No, osim što će se kasnije ispostaviti da to nije nikakvo građevinsko zemljište, nego poljoprivredno zemljište koje vrijedi znatno manje, kvaka je bila i u tome da žena mora s dodatnih 35.000 eura isplatiti ostale suvlasnike tog zemljišta.

Kaznena prijava

Računajući kako će za tri stana koja je platila 1,2 milijuna kuna dobiti zemljište u Zagrebu koje, kako joj je rečeno, vrijedi preko tri milijuna kuna, žena pristaje dati i tih 35.000 eura. Novac je, naravno, dala

'policijskom inspektoru' V. T. Međutim, prema onome što su priopćili iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku, koje je protiv troje osumnjičenih pokrenulo istragu temeljem kaznene prijave PU osječko-baranjske, ni tu nije bio kraj velike obmane.

Naime, V. T. je u međuvremenu u dogovoru sa 65-godišnjakinjom prodao ona tri stana u Osijeku, ali joj novac nije dao, nego su se dogovorili da ga on čuva kod sebe dok se ne riješi transakcija sa zemljištem u Zagrebu. Dodatno joj je rekao i kako će se ona u potpunosti naplatiti od prodaje spomenutog zemljišta te da ona zapravo nema pravo na onih 1,2 milijuna kuna od prodanih stanova u Osijeku.

S obzirom da joj je predočio kako je zemljište znatno vrednije od tih 1,2 milijuna kuna koliko su stajali stanovi u Osijeku, tražio je od nje dodatnih 128.805,00 eura kazavši joj kako to mora isplatiti nekim trećim osobama, a koje su, prema njegovom objašnjenju, odlučile na sebe preuzeti prava i obveze iz predugovora za stanove u Osijeku.

Shvatila da je žrtva prevare

Nastavno je žena pristala s njim otići u Sesvete kako bi tamo potpisala dokumentaciju potrebnu za prodaju onog zemljišta vrijednog 420.000 eura. Tamo je doista i potpisala neke papire, ali ne ono što joj je rečeno da će potpisati, već dokumente kojima se zapravo obvezala V. T., kao fiducijarnom vlasniku tog zemljišta, predati 90.000 eura kako bi se uknjižila kao vlasnik tog zemljišta. Dodatno mu je u tu svrhu potpisala i tri zadužnice na ukupan iznos od 675.000 kuna.

Temeljem tih zadužnica, supruga prvoosumnjičenog podnijela je FINA-i zahtjev za izravnu naplatu tražeći da se s računa oštećenice tih 675.000 kuna prenese na njezin račun. Žena je u studenome prošle godine shvatila da je žrtva prevare i sve je prijavila policiji, a nakon što su osumnjičeni saslušani u ODO-u, predloženo je određivanje istražnog zatvora za V. T., što je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku i prihvatio zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Izvor: Jutarnji list

Izvorni autor: Nikola Patković/Cropix

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.