Povezanost Anje Šimprage s projektom ‘Krajina živi’ i ‘Srpske zemlje, srpski rod’

06.06.2022. 10:07:00

Ovih dana je u Đevrskama pokraj Kistanja otvorena škola u kojoj se odvija dopunska nastava iz srpskog jezika. To je već treća takva škola otvorena u Dalmaciji, a udruge koje stoje iza projekta tvrde da žele učionice srpskog jezika gdje god postoji srpsko dijete, otkriva Narod.hr .

U selu Đevrske živi oko 200-tinjak stanovnika, a na otvaranje škole je uz potpredsjednicu hrvatske Vlade Anju Šimpragu sudjelovao Sava Vojnović. On je predstavljen kao predsjednik udruge “Naša kuća” no još je važnije je da je on član regionalnog izvršnog odbora, odnosno direktor za Balkan u udrugi “28. Jun”. Riječ je o udruzi za sjedištem u Kanadi i podružnicama u Beogradi i Melbourneu.

Upravo je ona nositelj projekta “Krajina živi”, u sklopu koje je otvorena škola učenja ćirilice i srpskog jezika. Nadalje, “iako je planom i programom naglasak stavljen na učenju ćiriličnog pisma, tijekom predavanja djeca će se upoznati sa ”životom i djelima najznačajnijih srpskih velikana koji su kroz povijest dali nemjerljiv doprinos u kreiranju i očuvanju identiteta svoga naroda”, navodi se na portalu Srbi.hr.

Za projekt “Krajina živi” – novac se skupljao i prodajom majica s četničkim simbolima

Humanitarni projekt “Krajina živi” pokrenula je u lipnju 2019. godine humanitarna međunarodna organizacija “28. Jun”. ona je tada ustvrdila se projekt pokreće “jer se u najtežoj situaciji na Zapadnom Balkanu nalaze Srbi u Hrvatskoj”. “Zbog toga će 28. Jun poduzeti veliki projekt zaštite srpske kulturne baštine i pružanja humanitarne i ekonomske pomoći Srbima koji žive u Hrvatskoj”, najavili su.

U samo osam mjeseci, “28. Jun” je do veljače 2020. godine prikupio preko 100.000 dolara za humanitarni projekt “Krajina živi”. O ovom projektu su izvještavali gotovo svi srpski vodeći mediji, djecu koja su stipendirana u sklopu tog projekta je posjetio patrijarh Porfirije, a organizacija je za “Krajina živi prikupila preko 150.000 dolara.

Novac za projekt je prikupljan diljem svijeta, pa tako i u Australiji gdje su se u tu svrhu prodavale majice s likom četničkog vojvode Draže Mihajlovića.

Organizacija iza projekta “Krajina živi” ima savjetodavni status u UN-u

Što se organizacije 28. Jun tiče, ona je osnovana 2011. godine kada pokreće kampanju “Boj za Kosovo” u 120 gradova u 30 država.

Godine 2013. “28. Jun” pokreće “najveći srpski humanitarni projekt” naziva “Srpske zemlje, srpski rod” kroz koju plasira 5 milijuna dolara u regiji. U opisu tog projekta stajalo kako je riječ o pomoći za Srbiju, Republiku Srpsku, Crnu Goru, Krajinu i Kosovo, čime se direktno negirali hrvatski teritorijalni integritet. Dvije godine poslije pokreću peticiju protiv pristupanja Kosova UNESCO-u te prikupljaju 196.000 potpisa.

Ova organizacija je 2018. godine postala prva s Balkana koja dobiva specijalni savjetodavni status pri UN-ovom Ekonomskom i socijalnom vijeću, a godinu dana kasnije stječe status udruge pri UN-ovom odjelu za globalne komunikacije.

Inače, zanimljivo je da se ova organizacija naziva humanitarnom organizacijom ima tri razine “humanitarnog zagovaranja” – zagovaranje na razini programa, zagovaranje na razini politika te zagovaranje na razini javnog mnijenja.

28. Jun zaključuje kako “humanitarno zagovaranje nudi putove do političkog utjecaja za apolitične organizacije”

Inače, 28. Jun je 2016. godine radio veliki projekt navodnog razotkrivanja ustaških zločina u Jasenovcu. U sklopu projekta “Skriveni holokaust”. Projekt je trajao godinu dana, a u sklopu njega objavljeni su radovi u stranim publikacija s navodima da je NDH pomoću klerofašizma skrivila smrt do 600.000 Srba. Tvrdilo se i da je tadašnja predsjednica Grabar-Kitarović veliki fan proustaškog glazbenika Marka Perkovića Thompsona.

U sklopu projekta “Skriveni holokaust”, “28. Jun” je na svojoj Facebook stranici objavio i fotografiju izbjeglica nakon VRO Oluje – opisavši događaj kao: “#Oluja – 21. godina od stradanja i progona 250,000 Srba iz Krajine”.

Izvor: Narod.hr/PDN/Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, Facebook

Izvorni autor: Stjepko Vladić/Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.