Otkriveni detalji nesreće u kojoj je poginulo dijete: ‘Ispalo je iz vozila, djecu treba propisno vezati’

21.04.2021. 09:20:00

U zadnja 24 sata na hrvatskim je cestama preminulo pet osoba. Voditelj Službe za sigurnost prometa Josip Mataija govorio je za Dnevnik Nove TV o nesrećama.

Mataija je otkrio da su se nedavne nesreće dogodile zbog teških prekršaja na što policijski službenici najčešće i upozoravaju – neprilagođena brzina, nepropisno pretjecanje i oduzimanje prednosti prolaska.

U Zelini poginulo dijete

”Došlo je do slijetanja vozila s kolnika i u toj prometnoj nesreći, dijete koje je bilo na stražnjem sjedalu, ispalo je iz vozila. Djecu kada se prevozi u vozilima, potrebno je smjestiti ili u sigurnosne sjedalice ili vezati sigurnosnim pojasom”, rekao je.

Prošle godine bilo je osam posto manje prometa, ali je više od 20 posto manje smrtno stradalih. ”Dakle, sigurno i veće kazne i izmjene zakona su doprinijele sigurnosti cestovnog prometa”, otkriva Mataija.

Na više od 1000 punktova policija će od ponoći, pa sljedeća 24 sata kontrolirati prekršaje vozača, točnije poštivanje propisane brzine. Neprilagođena brzina je, govori, jedan od ključnih faktora sigurnosti cestovnog prometa. Zbog tog se prekršaja na godišnjoj razini dogodi najviše smrtnih ishoda – od 45 do 50 posto.

”Bit će i upozorenja, ali samo gdje je to moguće. Ako je vozač napravio prekršaj za koji je propisana kazna od 1000 kuna”, objasnio je.

Izvor: Narod

Izvorni autor: ig/snimka zaslona

Autor: