Otkriveni tri stoljeća stari Stradivarijevi "recepti" za savršen zvuk violine

23.08.2021. 08:54:00

Tajne talijanskog majstora graditelja violina možda su razotkrivene nakon tri stoljeća, zahvaljujući dosezima moderne znanosti i jednom istraživaču koji je tomu posvetio gotovo cijeli život

Profesor emeritus s američkog sveučilišta Texas A&M, Joseph Nagyvary, danas je 87-godišnjak. Gotovo cijeli svoj život i znanstvenu karijeru posvetio je proučavanju tajni violina koje je u zlatnom dobu (1660.-1750. godine) u talijanskoj Cremoni izrađivao slavni majstor Antonio Stradivari. Budući da su violine s potpisom Stradivarija, ali i konkurenta mu Guarnerija, bile jedinstvenog i preko dva stoljeća nenadmašnog zvuka, Nagyvary je htio proniknuti u sve tajne njihovog zanata.

Prije čak 40 godina ovaj je znanstvenik dokazao svoju teoriju koja kaže da je primarni razlog za čist i kvalitetan zvuk glazbala starih preko 300 godina, povrh vrhunskih vještina ljudi koji su ih izradili, bila primjena kemikalija koje su graditelji violina koristili da bi drvo zaštitili od crva. Agresivna primjena kemijskih spojeva ima ključnu ulogu u tome kako violine talijanskih majstora zvuče, a na temelju toga danas one mogu vrijediti i preko 10 milijuna dolara.

Tajne kemijskog tretmana

Novo istraživanje u kojem je Nagyvary sudjelovao objavljeno je ovoga mjeseca, a u njemu se dodatno razotkrivaju detalji kemijskog tretmana drveta s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Znanstvenici su dokazali kako su za zaštitu od najezde crva Stradivari i Guarnieri koristili boraks (natrijev borat), cink, bakar, alaun te vapnenu vodu (otopinu kalcijeva hidroksida).

Prisutnost ovih spojeva i elemenata u drvu danas dokazuje da je svaki majstor očito imao svoju metodu zaštite i impregnacije materijala za izradu violina, kao i da su surađivali s lokalnim vlasnicima "ljekarni" u to vrijeme koji su im pripremali kemikalije na temelju tada dostupnih sirovina i poznavanja kemije. "U to vrijeme nije postojao sustav zaštite patenata, pa je cijeli proces morao biti držan tajnim kako bi se zadržala konkurentska prednost pred drugim graditeljima instrumenata", poručio je Nagyvary.

Njegov je tim spomenute kemikalije pronašao unutar drveta, a ne na njegovoj površini. To dokazuje i da je impregnacija materijala izravno utjecala na kasniji zvuk instrumenata više nego što to utječe završni premaz lakom. Stradivari je u svojoj karijeri izradio oko 1.200 violina od kojih je tek nešto više od 500 preživjelo do današnjih dana.

Izvor: Bug.hr

Izvorni autor: Sandro Vrbanus

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.