Otkriveno: Velike aktivnosti Rusije, Kine i SAD-a na poligonima za nuklearno oružje

24.09.2023. 10:11:00

RUSIJA, Sjedinjene Države i Kina posljednjih su godina izgradile nove objekte i iskopale nove tunele na svojim poligonima za nuklearna testiranja, pokazuju satelitske snimke koje je ekskluzivno prikupio CNN, u vrijeme kada su napetosti između triju velikih nuklearnih sila porasle na najveću razinu u nekoliko desetljeća.

Iako nema dokaza koji bi upućivali na to da se Rusija, SAD ili Kina pripremaju za nuklearne testove, slike koje je dobio i dostavio istaknuti analitičar u studijama vojne neproliferacije ilustriraju nedavna proširenja na tri nuklearna testna mjesta.

Jednim upravlja Kina u krajnjoj zapadnoj regiji Xinjiang, jednim Rusija u arhipelagu Arktičkog oceana, a trećim SAD u pustinji Nevada, prenosi Priznajem.hr.

Satelitske snimke u protekle tri do pet godina pokazuju nove tunele ispod planina, nove ceste i skladišta, kao i povećani promet vozila koja dolaze i izlaze s lokacija, rekao je Jeffrey Lewis, vojni analitičar i profesor na Institutu za međunarodne studije Middlebury.

“Vidimo stvarno puno nagovještaja koji upućuju na to da bi Rusija, Kina i Sjedinjene Države mogle nastaviti s nuklearnim testiranjem”, rekao je. To je nešto što nijedna od tih zemalja nije učinila otkako su podzemna nuklearna testiranja zabranjena Ugovorom o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa iz 1996. godine. Kina i SAD potpisale su sporazum, ali ga nisu ratificirale.

Umirovljeni pukovnik američkog zrakoplovstva Cedric Leighton, bivši obavještajni analitičar, pregledao je slike nuklearnih lokacija triju sila i došao do sličnog zaključka.

“Vrlo je jasno da su sve tri zemlje, Rusija, Kina i Sjedinjene Države, uložile mnogo vremena, truda i novca ne samo u modernizaciju svojih nuklearnih arsenala već i u pripremu vrsta aktivnosti koje bi bile potrebne za testiranje”, rekao je.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/CNN

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/Index.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.