Otvoren Dom hrvatskih branitelja u Čazmi

09.04.2024. 15:53:00

U utorak, 9. travnja  svečano je  otvoren Dom hrvatskih branitelja u Čazmi. Dom hrvatskih branitelja zgrada je koju je Grad Čazma uredio, opremio i namijenio za korištenje udruga. Ponajprije, riječ je o braniteljskim udrugama, ali i ostalima, koje za to iskažu potrebu.

– Obnovom ove zgrade želja nam je bila dobiti multifunkcionalni prostor kojeg će koristiti ne samo braniteljske udruge, već i sve naše udruge kojih imamo jako puno na području Grada Čazme, a uz  to  treba istaknuti da je uređena i spomen soba poginulim braniteljima i ratnom putu naših branitelja. Napomenut ću da je skoro 10% stanovništva s čazmanskog područja sudjelovalo  u obrambenim akcijama, hvala Bogu ne na području naše županije i Grada Čazme, već istočne i zapadne Slavonije. Time smo odali počast prije svega poginulim braniteljima, ali prostor mogu koristiti svi kojima treba i mislim da upravo ta multifunkcionalnost je vrlo bitna, da se na neki način spoji taj dio  Domovinskog rata, ali i život danas, te da udruge prnađu smještaj za svoj rad i sve  aktivnosti koje im trebaju u ovoj zgradi, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak i dodao kako je energetska obnova i opremanje zgrade, odnosno novog Doma hrvatskih branitelja u Čazmi stajalo oko 420.000 eura. Od toga, s oko 60 tisuća eura sudjelovalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvo branitelja. Ostatak novca, više od 350 tisuća eura uložio je Grad Čazma iz Gradskog proračuna.


Otvorenju Doma hrvatskih branitelja prisustvovao je i Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić  koji uvijek s posebnim pijetetom govori o hrvatskim braniteljima.

– Ovakva spomen obilježja, ovakve spomen zgrade daju jedan obol tome da upravo moja generacija, a posebno one generacije koje dolaze iza nas, imaju prilike vidjeti i učiti kako su naši heroji stvarali hrvatsku državu kakvu mi imamo i kako nam je dužnost da razvijamo i da imamo onakvu državu kakvu su oni sanjali, kazao je Marušić.

Čast da otvori Dom hrvatskih branitelja pripala je predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću  koji je izjavio kako je iznimno  važno da je Grad Čazma obnovio  zgradu koja može biti na ponos građanima Čazme, ali i primjer i mnogim drugim gradovima kako bi na kvalitetan način trebalo riješiti pitanje rada i smještaja braniteljskih udruga.


– Čuo sam i od hrvatskih branitelja, iznimno su zadovoljni kako je to napravljeno. Radilo se o inicijativi Grada Čazme, ali pomogla je i Županija, a pomogla su i resorna ministarstva, tako da mi je drago da s tako velikim poštovanjem i zahvalnošću se današnje generacije odužuju hrvatskim braniteljima bez kojih, naravno, hrvatske države ne bi ni bilo. To su ljudi koji su riskirali svoj život. Nažalost, mnogi od njih su izgubili svoje živote. Moramo im biti trajno zahvalni i voditi računa i biti zahvalni članovima njihovih obitelji jer su izgubili svoje najbliže, rekao je Jandroković. 

Izvor: superportal.hr

Izvorni autor: Vesna Ruklić/Foto: superportal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.