Otvoreno pismo Sindikalne Podružnice Hrvatskih branitelja Zadar: ˝FOTELJA VRJEDNIJA OD SVEGA OSTALOG˝

18.01.2022. 19:28:00

Sindikalna  Podružnica Hrvatskih branitelja Zadar uputila je otvoreno pismo nizu politićkih i drištvenih čimbenika u Republici Hrvatskoj u kojem upozoravaju na niz vrlo teških životnih prilika hrvatskih branitelja.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

˝FOTELJA VRJEDNIJA OD SVEGA OSTALOG˝
Poštovani,
U Sindikalnoj Podružnici Hrvatskih branitelja Zadar – proširenog tipa (skraćeno ˝SPHBZ˝) pitamo se da li nadležne institucije prije svega resorno Ministarstvo Hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Medvedom vide u kojim uvjetima živi obitelj Samardžić iz Solina. Nažalost obitelj Samardžić nije jedina pred kojom ministar Medved i kompletna Vlada RH zatvara oči. Ide se toliko daleko da samoprozvane krovne udruge proizašle iz DR-a ministra Medveda proglase za ˝Osobu godine˝. Pitanje nad pitanjima jest da li te takozvane krovne udruge iz DR-a imaju legitimitet u zastupanju svih nas hrvatskih branitelja i tko im ga je dao ili pak oni nastupaju u svoje ime, u ime HDZ-ovih branitelji pri tom javno obmanjujući javnost sa lažima i neistinitim podacima koje iznose.
Da nabrojimo par konkretnih primjera na kojima Hrvatske institucije zatvaraju oči, a prije svega resor MHB-a: supruga pokojnog hrvatskog branitelja Željka iz Đurđevca, obitelj Turalija iz Zadra, obitelj Katuša iz Raštana Donjih, obitelj Klarić iz Zagreba, obitelj Marić iz Benkovca, obitelj Ponoš iz Drniša, obitelj Šimičević iz Zadra te obitelj Krajnc iz Rtine kraj Zadra. Isto tako mogli bi nabrojati niz konkretnih predmeta naših članova u SPHBZ-u kojima resori MHB-a, HZMO-a, HZZO-a kao i ostale institucije namjerno krše njihova prava. Usprkos mnogobrojnoj dokumentaciji koji naši članovi posjeduju, institucije u RH očekuju od branitelja da odustanu od potraživanja svojih prava ili pak da zbog kroničnih bolesti s kojim se bore jednostavno preminu, a svjedoci smo da svaki dan imamo 12 do 16 novih osmrtnica naših branitelja.
Zdravstveno stanje takvih obitelji dodatno je narušeno ali o tome nitko od odgovornih ne vodi brigu. Očigledno je da novaca ima jer svjedoci smo koje sve udruge primaju proračunsku novac, financiraju se razne novine, na sumnjivi način se oprašta porezni dug pojedinim građanima ˝tajkunima˝ RH dok za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji novaca u proračunu nema.
Pravite se kako Vam je stalo do hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ali djela govore sasvim suprotno. Da vam je stalo ne bi bili u koaliciji s četnicima, ratnim profiterima, kojekakvim tajkunima i ljudima koji se '91 nisu odazvali svojoj Domovini zbog anemije i kojekakvih gluposti.
Zar stvarno ne vidite patnju, bol i tugu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, razočarenja u hrvatske institucije kao što je pravosuđe, mirovinski, na kraj krajeva i resor MHB-a na kojem čelu ste Vi ministar Medved. Gdje su granice vaše oholosti, bahatosti, stigmatizacije i diskriminacije prema svima nama?
Gđa. Branka Samardžić iz Solina ovih dana je na svom fb profilu objavila tekst slijedećeg sadržaja kojeg u cijelosti citiramo: ˝Na umu imam da je moja obitelj u smrtnoj opasnosti, isključili su nam žice, nema telefona, tv-a, interneta˝. Direktor firme ˝Cockpit˝ iz Splita gosp. Planko ˝prijeti da je skladište ispod mene zapaljivo tako da, ako nam se što dogodi, optužujem Planka Mimicu i njegovog brata koji će sve to zataškati kao sve njegove kriminalne radnje do sada, jer je sudac˝. Eto dragi prijatelji, došli smo do toga da se branitelju prijeti. Ne dao vam Bog da prolazite ovaj pakao.
Nakon ovakve javne objave niti jedna od odgovarajućih institucija nije se pokrenula. Tu prije svega mislimo na MUP, DORH, PNUSKOK i USKOK.
Kratka kronologija našeg člana SPHBZ-a Rafaela Samardžića i njegove obitelji iz Solina te dokaz kako su sve nadležne institucije zakazale u konkretnom slučaju, a nažalost takvim životnim nedaćama svjedočimo svakodnevno. Svi prebacuju odgovornost jedni na druge dok obitelj Samardžić iz Solina kao i mnogo brojne druge obitelji ostaju na milost i nemilost sama sebi. U konkretnom slučaju riječ je o zlonamjernoj prevari i krađi 1.734 dionica obitelji Samardžić po statusu povratnika koje su ustupili firmi Cockpit d.o.o. Split, zastupana po direktoru Planku Mimici kao i sumnjivim aktivnostima Poglavarstva Solina u dodjeli bivše vojarne u vlasništvo spomenutog kao i nebrizi MHB-a na pusta upozorenja koja su se slala u vezi konkretnog slučaja svih ovih godina.
Hrvatski branitelj Rafael Samardžić, 20% HRVI sa suprugom Brankom i dvoje djece više od 25 godina živi u zgradi bivše vojarne u Hektorovićevoj ulici u Solinu. Uvjeti za život sve su samo ne dostojni čovjeka pogotovo ne u 21. stoljeću. Nažalost jedan od sinova otišao je živjeti u podstanarstvo dok je drugi sin ostao živjeti u zajedničkom kućanstvu. Gosp. Rafael Samardžić na kraju svega kao i većina hrvatskih branitelja zdravstveno je oslabio, da bi se na kraju razbolio. Liječi se od PTSP-a dok je istovremeno i srčani bolesnik. Supruga mu je zaposlena u Konzuma kao skladišni radnik i prima minimalac od plaće. U Domovinskom obrambenom ratu proveo je oko 210 dana borbenog sektora. Nalazi se u vojnoj mirovini kao 20% HRVI sa dijagnozom PTSP-a. Mirovinu koju prima iznosi mu 2.900 kuna što nikako nije dostatno niti za lijekove, a kamoli za život.
Obitelj je dobila dopuštenje da žive u objektu u vlasništvu tvrtke Salona Graditelj, koje su i Branka i Rafael Samardžić bili zaposlenici. Zauzvrat je Rafael Samardžić kao zaposlenik tvrtke bio između ostalog zadužen i za čuvanje objekta. Većinski vlasnik tvrtke tada je postao Planko Mimica, koji im je prema njihovim riječima obećao riješiti stambeno pitanje. Uzeo je njihove dionice, a zauzvrat im obećao stan. Međutim on je pomoću dionica sve rasprodao i obitelj Samardžić ostavio bez ičega. Nije im dao ni da se prijave da žive na spomenutoj adresi. Obećao im je stan u obližnjoj zgradi koja se tada radila, bilo je to prije dvadesetak godina. Ali zgrada se izgradila, a u stan koji im je obećao, ušao je čovjek koji je imao nekakva potraživanja od njegove tvrtke. I nakon toga im je obećavao pomoći, ali od svega nije bilo ništa.
Žive u objektu koji se svakog trena može urušiti, zbog ogromne vlage, propuha i žica koje vire iz zidova, lutrija je ostati bar donekle zdrav i priseban. Zidovi su im odavno poprimili zelenu boju od vlage. Dijelovi stropova otpadaju svakih nekoliko dana, iz zidova vire električne žice, vlaga je doslovno "progutala" zidove, a zgrada je puna štakora. U nastavku prilažemo fotografije koje će posvjedočiti o istinitim navodima i uvjetima u kojem živi obitelj Samardžić iz Solina.
Gosp. Planko Mimica u telefonskom razgovoru potvrdio je da im je obećao stan, ali je također napomenuo kako je kasnije "sve otišlo u krivom smjeru", vjerojatno misleći na svoje poslove u firmi. Vlasnik parcele gosp. Mimica na kojem se nalazi bivša vojarna obećao im je prije više od 15-ak godina da će zbrinuti cijelu obitelj što na kraju nije učinio. U posjedu smo Predugovora koji je bio sklopljen dana 20.09.2004. godine između firme Cockpit d.o.o. Split, zastupana po direktoru Planku Mimici i našeg člana hrvatskog branitelja i HRVI-a Rafajela Samardžića koji je bio uvjeren kod javnog bilježnika Boška Jurišića iz Solina. Oko konkretnog slučaja trebalo bi se pozabaviti i Hrvatsko pravosuđe te ostale institucije, jer očito je da se radi o namjernoj prevari, a nikako što vlasnik tvrdi zbog nastalih problema u poduzeću u to vrijeme.
Nesporno jest da se temeljem cjelokupne dokumentacije može osnovano zaključiti da su u postupanju društva Cockpit d.o.o. prisutni elementi kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju i to iz članka 247. kaznenog zakona za koje je propisana kazna zatvora u trajanju od jedne do deset godina zatvora ili kaznenog djela zlouporabe iz članka 291. kaznenog zakona, za koje je propisana kazna zatvora od jedne do 12 godina.
U definiciji u oba kaznena djela traži se stjecanje protupravne imovinske koristi na štetu drugog, od strane odgovorne osobe koja prikrivanjem stvarnih činjenica ili lažnim prikazivanjem činjenica drugog dovodi u zabludu ili ga održava u zabludi radi stjecanja imovinske koristi. Kazneni postupak se vodi protiv pravne osobe, njegova direktora kao zakonskog zastupnika. Svakako bi trebalo usporediti i utvrditi imovinsku korist koju je društvo Cockpit d.o.o. steklo. Posebice ako je direktor i danas vlasnik tih dionica, a znamo da obitelj Samardžić nije u posjedu istih.
Stan u kojem se trenutno nalazi obitelj Samardžić je bivša "vojarna", a ona ne može biti u privatnom vlasništvu nego mora postojati ugovor o pravu korištenja sa nekakvim rokom, sklopljenim moguće sa državnim odvjetništvom kao zastupnikom MORH-a. Znamo da je Država bivše vojarne darovala županijama ili gradovima. Grad Solin nikako da se očituje po tom pitanju da li je bivša vojarna s njihove strane darovana, poklonjena, ustupljena ili prodana sadašnjem korisniku to jest Planki Mimici. Da se dođe do tih podataka onda se više ne pregovara samo sa nekakvom tvrtkom, nego i sa državom.
U 20-ak godina da je htio odavno je mogao ispuniti svoju obvezu prema obitelji Samardžić, a nije. Bez obzira na njegovu situaciju u firmi zakonski je bio dužan realizirati sve što je bilo dogovoreno u Predugovoru pogotovo kad se zna da njegovo poduzeće danas ima dovoljno sredstava na računu za realizaciju i ispunjenje istog. I danas na tržištu trguje s njihovim dionicama, zarađuje bez da obitelji Samardžić isplaćuje njihovu dividendu dok obitelj iz Solina svaki dan očekuje da im se objekt u kojem trenutno borave, uruši na glavu.
Rukovodstvo SPHBZ-a u par navrata tražilo je od gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića, pročelnika odjela Darka Bilandžića kao i župana Splitsko-Dalmatinske županije gosp. Blaženka Bobana termin sastanka uzdajući se u njegove riječi potpore za Hrvatske branitelje povodom Memorijalnog turnira “Gojko Šušak” 27. svibnja prošle godine. Sve do danas odgovora nismo dobili još manje termin za održavanje sastanka.
Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević u telefonskom razgovoru rekao nam je kako će grad pomoći koliko bude mogao. Navodno je grad voljan pomoći, ali trenutno nemaju u vlasništvu nijedan stan pa tako ni za nužni smještaj ali da bi mogli pomoći u sanaciji objekta, ali isključivo uz suglasnost vlasnika. U iščekivanju obećanja ili dogovora vlasnika, grada i Županije, obitelj Samardžić provela je četvrt stoljeća pa stoga gradonačelnik Solina kao i Župan Splitsko-Dalmatinske županije nikako ne mogu tvrditi da nisu znali za problem koji nije nastao od jučer.
Prošle godine poslali smo zahtjev Ministarstvu hrvatskih branitelja za žurno rješavanje zahtjeva za prekoredno stambeno zbrinjavanje s obzirom na njihovu situaciju. Odgovorili su da ima još slučajeva koji nisu riješeni, a koji imaju prednost. Naš član Rafajel je 20% HRVI, iako ima PTSP uz to je i srčani bolesnik s ugrađenim stentovima ali očito da to nikog ne zabrinjava.
Na sastanku koji smo održali sa dir. Mimicom, iskazao je spremnost da sa svojim knjigovođom i pravnikom iz firme ˝Salon graditelj d.d.˝ izvršiti neki vid financijske donacije za potrebe obitelji Samardžić dok je preko firme ˝Cockpit d.o.o.˝ spreman u vidu građevinskog materijala i samih radova financirati između 20-30.000 eura za stambeno rješavanje obitelji Samardžić iz Solina. Sve je ostalo samo lijepi skup želja i obećanja bez realizacije.
Zar ovako živi jedan hrvatski branitelj i njegova obitelj?
Ni jedna obitelj ne bi trebala niti smjela ovako živjeti! Dužnost naših institucija je da im pomognu. One bi trebale biti u službi građana nikako obratno.
Kao da je neprijateljska vojska prošla cijelim katom tog objekta, tako izgledaju neke od prostorija. Ostaci stropa na podu, rasulo se sve po namještaju, skršeno sve što je bilo u sobama. Velika je vlaga dala tome još dodatni utjecaj. Parketi će možda uspjeti još malo izdržati, prozori oblijepljeni selotejpom, svaka bura traži novo staklo. Prije iznajmljivanja boravili su u prizemlju, da bi se kasnije preselili na kat. Stalno im je netko nešto obećavao da će riješiti. Obećali su im stan u zamjenu za dionice, ali ništa od toga.
Svako malo obitelj kontaktira većinskog vlasnika “Salona graditelja” Planku Mimicu, koji im obećava pomoći, ali sad su navodno zbog situacije s koronom trenutno zaustavljeni neki njegovi projekti. Obraćali su se bivšem i sadašnjem gradonačelniku Solina, Ministarstvu branitelja, na listi za braniteljski stan su pri samom dnu tog popisa, pisalo se i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović za vrijeme njezinog mandata, ali pomoći nema ni otkud.
Krivine kojima se ova obitelj izbjegava su sramotne i skandalozne. Ovom prigodom pozivamo gradonačelnika, župana, ministra Medveda kao i sve ostale relevantne institucije da pomognu riješiti ovaj problem. Pokrenite se već jednom i riješite ovaj problem. Upoznati ste sa cjelokupnom situacijom i ne možete tvrditi da niste znali. Sve znate, upoznati ste, stoga počnite raditi. Dužnost koju obnašate dobili ste od građana RH. Niste došli na svoje dužnosti da spavate zimskim snom nego da ste na usluzi hrvatskim građanima u rješavanju njihovih problema.
Tražimo i zahtijevamo od Vas da žurno i bezprigovorno ispravite ovu nepravdu prema obitelji Samardžić iz Solina kao i mnogim drugim hrvatskim braniteljima, a ujedno će se podnijeti kaznena prijava Dorhu i Uskoku te obavijestiti sve relevantne medijime u RH, bude li potrebno obratit ćemo se i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.
S poštovanjem,
povjerenik SPHBZ-a
Matjaž-Mate Debeljak HRVI
s rukovodstvom
U Zadru, 18.01.2022."
Fotofalerija - Foto:Matjaž Debeljak
Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom
Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom
Opis fotografije nije dostupan.
Opis fotografije nije dostupan.
Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom
Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom

Izvor: Ujedinjeni hrvatski branitelji - fb/ Foto:Batjaž Debeljak

Izvorni autor: Matjaž Debeljak

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.