Ovi ljudi su na sam Božić krenuli u oslobađanje Kusonja: Naravno da su uspjeli u tome

24.12.2023. 11:06:00

NISU SVI SLAVILI

Selo Kusonje bilo je pretežno srpsko selo u općini Pakrac. To je prvo mjesto na cesti Pakrac – Požega iz smjera Pakraca, te je njegova blizina uvjetovala ulogu u događajima na pakračkom ratištu tijekom Domovinskog rata. O ekstremizmu pobunjenika u tom selu govori činjenica da je na tabli na ulazu u selo na ćirilici pisalo “Mala Srbija”, piše Dnevno.hr.

Kusonje – mjesto dvostrukog masakra

Prvi put se za Kusonje čulo nakon događaja 08.09.1991. kada je tamo ubijeno i masakrirano 20 hrvatskih branitelja.Po tom događaju snimljen je film “Broj 55”, dobitnik 8 Zlatnih arena na pulskom festivalu. Također, dvije godine nakon masakra 20-torice branitelja, 08.09.1993. godine, prilikom obilježavanja njihove pogibije od podmetnute minsko – eksplozivne naprave, poginulo je još troje branitelja, a deset ih je ranjeno…

Foto: Facebook

Nakon oslobađanja sela Dereza i Grahovljana, stvoreni su uvjeti za oslobađanje Kusonja koje će se dogoditi na Božić, 25.12.1991. godine. U akciji su sudjelovali pakrački 76. samostalni bataljun, grubišnopoljski 57. samostalni bataljun i jedan dio varaždinske 104. brigade. Grubišnošpoljci su napadali iz smjera prethodno oslobođene Dereze, 104. brigada krenula je iz smjera smetlišta na predjelu Zukva u Pakracu, a pakračka 3. satnija 76. bataljuna krenula je glavnim smjerom preko pilane i Pakre u smjeru Kusonja.

Akcija je počela oko 13 sati

U šumama oko Kusonja, postrojbama su dodijeljeni domaći vodiči koji su ih doveli na polazne linije napada. Na položajima iznad samog sela, neprijatelj je imao minobacače kalibra 120 mm, kojima je prijašnjih mjeseci granatirao Pakrac i okolicu. Prve su prema Kusonjama krenule izviđačke patrole, ali na njihovo veliko iznenađenje, nije se previše pucalo. Nakon nekog vremena i dodatnih izviđanja, zaključeno je da je neprijatelj iz tog zloglasnog uporišta jednostavno – pobjegao! Istog dana snage požeške 123. brigade, virovitičke 127. brigade i slatinske 186. brigade oslobađaju sela Dragović, Španovica, Kamenska, Mijači i Ožegovci na cesti Pakrac – Požega te selo Popovci na Psunju.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:snimka zaslona/braniteljski-portal.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.