Ovim događajem počela je klaonica u povijesti upamćena kao Drugi svjetski rat

01.09.2019. 10:45:00

Prvog rujna 1939. godine nacistička Njemačka napala je Poljsku čime je počeo Drugi svjetski rat, krvavi sukob u kojem će deseci milijuna ljudi izgubiti život. Hitler se već duže vrijeme spremao za rat godinama provocirajući Europu sve većim teritorijalnim zahtjevima. Nakon što si je osigurao privremeni savez s SSSR-om (pakt Ribbentropp-Molotov) odlučio je pokrenuti njemački ratni stroj.

Kao izgovor za napad poslužila je Operacija Himmler, koju su vodili Reichsführer SS-a Heinrich Himmler i šef Gestapa Reinhard Heydrich. Njihovi su ljudi, obučeni u uniforme poljske vojske, izveli napade na njemačka mjesta uz granicu s Poljskom, te zauzeli jedan njemački radio-odašiljač i odaslali protunjemačke poruke. Na kraju, da bi se pružio dokaz da su to napravili Poljaci, ostavili su trupla obučena u poljske uniforme, a koja su zapravo pripadala ubijenim njemačkim zarobljenicima iz koncentracijskih logora.

Hitler je, pod opravdanjem da štiti sigurnost Reicha, zapovijedio napad na Poljsku pod kodnim imenom Fall Weiss.Njemačke jedinice u Poljsku su ušle u 4 sata i 15 minuta, a već za mjesec dana Poljska je kapitulirala nemoćna pred nacističkim munjevitim ratom (njem.Blitzkrieg).

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dražen Krajcar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.