‘OVO JE BIO PREOKRET U RATU!’ General Gotovina odao počast braniteljima: Neprijatelj je tada osjetio što znači gorak poraz, na obljetnicu stigla i politička elita

21.01.2023. 11:15:00

U subotu 22. siječnja počelo je svečano obilježavanje vojno-redarstvene operacije Maslenica koju su rano ujutro na današnji dan 1993. godine pokrenule Hrvatska vojska i policija. U samo 72 sata, neprijatelj je doživio prvi veći poraz

Na zadarskom Gradskom groblju jutros je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima. Na obilježavanje 30. obljetnice operacije Maslenica u Zadru stigao je i general Ante Gotovina.

Upravo je Gotovina isticao kako je operacija Maslenica bila prekretnica u Domovinskom ratu.

“Do operacije Maslenice mi smo se uglavnom branili, više ili manje uspješno, ali Maslenica je označila preokret u Domovinskom ratu i tada su prvi put sudjelovale tri grane vojske, specijalna policija, ratna mornarica i zrakoplovstvo te kopnene snage, koje su bile nositelj te akcije”, istaknuo je svojedobno general Gotovina.

Politička krema na obljetnici

Budnicom zadarske Gradske glazbe središtem Poluotoka, u subotu ujutro u Zadru je počelo obilježavanje 30. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica, prve velike oslobodilačke akcije Domovinskog rata u kojoj je oslobođen veći dio zadarskoga zaleđa.

U odavanju počasti poginulim braniteljima kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru sudjelovali su  i ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, sudionici VRO Maslenica, obitelji poginulih branitelja, pripadnici braniteljskih udruga te brojne delegacije gradova i županija.

Vijenci su položeni i kod spomen-obilježja 3. bojni Imotski sokolovi i 4. gardijskoj brigadi Pauci u Ulici Ante Starčevića, a potom je na parkiralištu Relja otvorena izložba Taktičko-tehnički zbor opreme Hrvatske vojske i MUP-a, koju će građani Zadra moći razgledati do 16 sati.

Prije mimohoda pripadnika OS RH i MUP-a s ratnim zastavama, počast stradalim braniteljima delegacije će odati i kod spomen-obilježja Kocka u uvali Jazine.

Svečana misa služit će se u 11.30 sati u Crkvi sv. Šimuna, a u 13 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održat će se svečana akademija na kojoj bi trebao sudjelovati i premijer Andrej Plenković te ministri Tomo Medved, Davor Božinović, Mario Banožić, Goran Grlić Radman, Ivan Malenica i Šime Erlić.

U 14.30 na nebu iznad Zadra letački program održat će Krila Oluje, a u 19.30 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu koncert Orkestra HRM-a, klape HRM-a Sv. Juraj i Klape MUP-a S. Mihovil.

“Znamo gdje su naši korijeni”

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u subotu čestitku povodom obilježavanja 30. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica te istaknuo da je ona bila snažna poruka da su Hrvatska vojska i policija odlučne i spremne osloboditi svaki pedalj Hrvatske.

“Vojno-redarstvena operacija Maslenica koja je počela u ranim jutarnjim satima, 22. siječnja 1993., bila je snažna poruka hrvatskom narodu kako su Hrvatska vojska i policija, odlučne i spremne za oslobođenje svakog pedlja naše zemlje.

Ova oslobodilačka akcija u isto vrijeme bila je i poruka cijelom svijetu da hrvatska država ima snažnu oružanu silu i kako je najveća snaga Hrvatske upravo hrabrost i odlučnog svakog hrvatskog branitelja”, napisao je Banožić te dodao da su ta njihova hrabrost i odlučnost bile snaga koja je oživotvorila vizije prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Upravo zato, dodao je Banožić, ponosan sam što u današnjoj Hrvatskoj vojsci naša mladost slijedi upravo tu upornost i domoljublje, ali i usmjerenost prema ostvarivanju svih ciljeva.

“Znamo gdje su naši korijeni i koji su naši uzori i vjerujem kako je Hrvatska vojska ona koja donosi stabilnost i sigurnost, ona koja sa svojim saveznicima i partnerima doprinosi ostvarivanju zajedničkih ciljeva i očuvanju zajedničkih vrijednosti”, istaknuo je.

U VRO Maslenica poginulo 127 hrvatskih branitelja

“Ponosni smo na naše branitelje, na našega prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, ponosni smo na naraštaj tadašnje mladosti koji je svima nama darovao slobodu. Ponosni smo i na današnje pripadnice i pripadnike Hrvatske vojske koji znaju odakle smo krenuli, gdje smo danas i kamo idemo, svladavajući prepreke i suočavajući se sa izazovima. Ponosni na sve ono što smo do danas postigli, slavimo mir i slobodu u Hrvatskoj”, poručio je.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.

U tri dana, hrvatski branitelji su u zadarskome zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i Zrakoplovna baza Zemunik.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Total info

Izvorni autor: N.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.