OVO JE BLACK PAUL: Britanski dragovoljac Domovinskog rata o kojem se i danas priča

05.03.2021. 16:23:00

BRANIO JE HRVATSKU

Hrvatska danas ne pokazuje previše obzira prema stranim državljanima koji su se u vrijeme Domovinskog rata dragovoljno stavili na raspolaganje u obrani domovine.

Da se strani heroji od kojih su neki poginuli, a brojni teško ranjeni, ne prepuste potpunom zaboravu, brine Facebook stranica Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata koja gotovo svakog dana donese zanimljivu crticu o ljudima koji su za nas ratovali, iako to nisu morali.

O pripadniku 5. gbr HV-a, Britancu Paulu Oglivieu, uz fotografiju se ne donosi previše podataka osim da je bio poznatiji kao Black Paul, te da se u trenutku fotografiranja na Južnom bojištu 1993. godine priprema za djelovanje MGL-40, vrlo korisnim oružjem u bliskim borbama.

Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Ipak, zahvaljujući suborcima koji su se uključili u komentiranje fotografije, doznaje se kako je Paul, iako tri puta ranjen, živ te da danas živi u Engleskoj.

Gaston Besson, francuski dragovoljac nadovezao se informacijom da je Black Paul bio 1991. u Karlovcu, zatim na Kupresu, pa u Mostaru, Posavini… Obzirom na veliki doprinos ovoga stranog dragovoljca, potegnulo se pitanje je li Paul Oglivie ikada dobio hrvatsko državljanstvo, no na to pitanje nitko nije znao odgovor…

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor: