‘OVO JE DOMOVINA, NJU BRANITE!’ Milanović zagrmio na vojnom poligonu u Slunju! ‘Vi ste prije svega, hrvatska vojska!’

12.10.2021. 21:54:00

UDAR 21

Predsjednik RH Zoran Milanović u utorak je prisustvovao vojnoj vježbi UDAR 21 na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju te ju je ocijenio impresivnom, a vojnicima poručio da su, prije svega, hrvatska vojska i da brane hrvatsku državu.

Naime, vojna vježba UDAR 21 provodi se od 11. do 22. listopada na vojnim poligonima Eugen Kvaternik u Slunju i u Gašincima te u vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji radi ocjenjivanja deklariranih snaga za sudjelovanje u misijama, operacijama i inicijativama NATO saveza prema preuzetim ciljevima sposobnosti.

Foto: MORH

Nakon vježbe, Milanović je rekao kako se od države, odnosno politike demokratski izabrane od hrvatskog političkog naroda, očekuje da vojsci osigura materijalne uvjete, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

‘Vi ste prije svega hrvatska vojska’

“Što će biti prioriteti, koliko će se izdvojiti novca i s kojim ciljem, što je najvažnije – tu demokratska politika ima važnu ulogu. Očekujem i vidim njezino razumijevanje, sredstava ima”, rekao je predsjednik Milanović.

Foto: MORH

“Vi ste prije svega hrvatska vojska, branite hrvatsku državu, hrvatski suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i hrvatske granice, mada niste formalno čuvari granice i ne trebate biti”, rekao je.

Govoreći o ulozi Hrvatske kao članice NATO saveza, predsjednik Milanović je rekao da se u međunarodnim odnosima mnogo toga promijenilo te da se stvaraju nova partnerstva, novi sukobi i nove aspiracije.

Foto: MORH
‘Bez fige u džepu, pošteno, otvoreno’

“Naša strateška pozicija u ovom trenutku je relativno komforna, naš interes je prije svega naš interes, vi ste prije svega hrvatska vojska, a onda naravno i vojska u sastavu NATO-a, bez fige u džepu, pošteno, otvoreno. Ali, ponavljam, prije svega hrvatska vojska. Ovo je Domovina, nju branite”, zaključio je predsjednik Milanović u govoru sudionicima vojne vježbe UDAR 21.

Foto: MORH

Vojnoj vježbi u Slunju prisustvovali su i ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj te zamjenik zapovjednika kopnene vojske Tihomir Kundid.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Foto: MORH

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: MORH, Kolaž: Dnevno

Izvorni autor: L.B./Dnevno.hr

Autor: