Ovo je prava istina o ostavci Marina Brbića, jasno je koji će ljudi ubuduće voditi Hajduk

16.07.2020. 17:38:00

S obzirom na izjave savjetnika predsjednika i šefa struke, moto Torcide dolazi do punog izražaja

Sada je sve jasno: Marin Brbić, predsjednik Hajduka, podnio je formalno ostavku, ali je sasvim izvjesno da će ostati u fotelji prvog čovjeka “bijelih” jer vodeća struktura, predvođena predsjednikom Nadzornog odbora Benom Perasovićem, nikako ne želi nove turbulencije, odnosno proceduru izbora Brbićeva nasljednika. Ta je ostavka dogovorena, ona je obična farsa s obzirom na to da na Poljudu ne misle, nije im ni na kraj pameti, nanovo mijenjati vodstvo Hajduka.

Tako sad ispada da je Brbić ispunio obećanje zadano na početku sezone, poslije one šokantne eliminacije Hajduka s europske scene kada je nepoznati malteški klub Gzira United nakon poraza od 0-2 na svojem stadionu u Ta’Qali, u uzvratu izveo senzaciju pobjedom na Poljudu 3-1. Naime, Brbić je tada požurio (njegov zamjenik bio je Luka Jakobušić) objaviti svoju namjeru o napuštanju Hajduka u slučaju da “bijeli” na kraju prvenstva ne osvoje drugo mjesto i tako ne osiguraju plasman u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Riječ je o tome da je Brbić bio uvjeren kako Hajduk ima tu snagu i kvalitetu za ispunjenje najavljenog strateškog plana, bez obzira na najveći debakl, jednodušna je ocjena, u povijesti splitskog kluba, pa je izveo smjenu trenera Siniše Oreščanina i dao otkaz šefu omladinskog pogona Krešimiru Gojunu.

Poslije je posegnuo za novim promjenama - onom logičnom, najprije rastankom sa sportskim direktorom Sašom Bjelanovićem, zatim i dubioznom smjenom trenera Damira Burića i dovođenjem Marija Stanića u nedefiniranoj ulozi savjetnika i Ivana Kepčije kao šefa struke Hajduka te na kraju angažmanom trenera Igora Tudora. Rasplet u prvenstvu bio je žalostan za navijače Hajduka, što je donekle ublaženo velikom pobjedom “bijelih” u derbiju na Maksimiru.

I prije tog uspjeha svima je bilo jasno, na temelju iskaza Bena Perasovića i pogotovo savjetnika Stanića, da o Brbićevu odlasku nema ni govora. U razgovoru za Novu TV Stanić je uoči derbija u Zagrebu zauzeo stajalište kako nove pretumbacije nemaju smisla jer:

- Hajduk je još uvijek klub koji se traži i koji treba stabilnost, a to kreće od vrha piramide. Činjenica je da sve dosadašnje promjene nisu donijele ništa dobro Hajduku.

I to je realnost, uz napomenu da igra s ponuđenom ostavkom predsjednika “iz moralnih razloga” nikako nije potrebna. Riječ je o formalnostima, Nadzorni odbor sigurno neće prihvatiti tu “iz moralnih razloga ostavku” jer bi potraga za novim predsjednikom značila nova lutanja, kao kad su izabrali Jasmina Huljaja koji je na Poljud pao kao s Marsa pa se brzo povukao, vratio u svoju apotekarsku branšu.

Nadzorni odbor najavio je sastanak za petak kada će se kao očitovati o Brbićevoj ostavci. U svakom slučaju, neće biti personalnih promjena na Poljudu, tercet Brbić - Stanić - Tudor uz asistenciju Kepčije nastavlja svoju borbu za restart Hajduka.

Zanimljivo je da Stanić i Kepčija ponavljaju kako im trebaju dvije godine za novi iskorak, uz napomenu da savjetnik predsjednika ima teoriju kako su im “potrebne barem četiri godine”. Onaj moto Torcide “ideal je vječan, rezultat je trend” dolazi do pravog značaja.

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto: Jakov Prkić

Izvorni autor: Zdravko Reić

Autor: