Ovo je prvi hrvatski minobacač od 60 milimetara čija je proizvodnja započela u srcu Bjelovaru

29.09.2021. 21:10:00

U bjelovarskom Gradskom muzeju upravo je izložen minobacač kalibra 60 milimetara koji datira iz Domovinskog rata, a posebnost mu je ta što je izrađen u Bjelovaru.

U jeku obrambenog rata kada je Hrvatskoj bilo najteže, minobacač s fotografije izrađivala je bjelovarska industrija i privatnici koji su se udružili u zajednički cilj, a to je da pomognu vojsci i policiji u obrambenim aktivnostima.

Zato su prešli na ratnu proizvodnju.

Nedostatak oružja u vrijeme Domovinskog rata bio je velik problem u sukobu s dobro naoružanim neprijateljem.

Tako je tvornica ”Tehnika” počela proizvoditi prve VBR–ove, dok je bjelovarska Ljevaonica počela s proizvodnjom bombi, tzv. ”fitiljače”.

Minobacače je, pak, izrađivao privatnik Božo Vidak i tvornica traktora ”Tomo Vinković”, a primjerak koji možete vidjeti na fotografiji nastao je upravo u spomenutoj tvornici.

Bjelovarski minobacač izložen je u sklopu Dokumentarne izložbe uz 30. obljetnicu Domovinskog rata, a organizirana je i izvrsno realizirana u sklopu obljetnice Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja.

Izvor: bjelovar.live/Foto: Ivan Karačony

Izvorni autor: Ivan Karačony

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.