Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca Varaždinci obilježili Dan oslobođenja grada

17.09.2022. 12:36:00

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izjavila je prilikom polaganja vijenaca kako je borba za oslobođenje Varaždina bila svojevrsna prekretnica u stvaranju samostalne i suverene RH

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenca te druženjem hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i građana u Memorijalno-rekreacijskom centru hrvatskih branitelja u subotu je započelo obilježavanje Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

Zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec izjavila je prilikom polaganja vijenaca kako je borba za oslobođenje Varaždina bila svojevrsna prekretnica u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

- Oružje koje se ovdje zarobilo kasnije se upotrebljavalo na drugim bojištima, a naši branitelji su krenuli prema Vukovaru, Pakracu, Lipiku i na jug Hrvatske te su hrabro oslobađali svaki pedalj naše domovine - rekla je Zagorec.

Zagorec se zahvalila braniteljima koji su hrabro krenuli u Domovinski rat, s veliko neizvjesnošću i još većim srcem, te stvorili samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Varaždin Krasnodar Kišur podsjetio je kako je oslobođenjem Varaždina Hrvatska vojska došla u posjed 74 borbena tenka T-55, četiri tenka nosača mostova, pet tenkova za izvlačenje kao i veće količine ostalog naoružanja i streljiva.

Vrijednost osvojenog naoružanja procijenjena je na 600 milijuna dolara. Do zapljene tog naoružanja Hrvatska vojska imala je 21 tenk i tri oklopna transportera te nije imala topove većeg kalibra.

Rat u Varaždinu trajao je od 13. do 22. rujna 1991. godine. JNA se nije predala bez borbe. U borbama za vojarne poginulo je šest, a ranjeno 37 osoba. Poginuo je jedan pripadnik ZNG-a Ivan Sever, tri civilne osobe i dva časnika JNA.

Porušeno je i oštećeno 360 kuća te 170 stanova, uz veliku materijalnu štetu na kulturnim, vjerskim i gospodarskim objektima, naveo je Kišur.

Izvor: 24sata/Foto:varazdin.hr

Izvorni autor: 24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.