Papa Franjo podržao legalizaciju gej životnog partnerstva: Homoseksualci su Božja djeca i imaju pravo na obitelj

21.10.2020. 19:15:00

Papa Franjo izjavio je u dokumentarcu 'Francesco', koji je danas premijerno prikazan, da homoseksulane osobe imaju pravo biti obitelj. To je jedna od njegovih najizravnijih izjava podrške gej osobama, javlja Reuters

'Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su Božja djeca i imaju pravo na obitelj. Nitko ne bi trebao biti diskriminiran ili nesretan radi takve toga', rekao je papa Franjo u dokumentarcu čiji je autor za Oskara nominirani redatelj Jevgenij Afinevski.

Film se bavi se likom i djelom sadašnjeg pape.

Dodao je da je potreban zakon o građanskoj bračnoj zajednici.

Papa se time referirao na vrijeme kada se kao nadbiskup Buenos Airesa protivio istospolnim brakovima, ali je podržavao ideju da se prava istospolnih parova na neki način pravno zaštite.

Prema papinom biografu Austenu Ivereighu, njegovi komentari u filmu neke su od najizravnijih izjava koje je Franjo dao o tom pitanju otkako je 2013. izabran za Papu.

Papa je govorio u dijelu filma posvećenom Andrei Ruberi, homoseksualcu koji je s partnerom posvojio troje djece.

Rubera priča kako je svojedobno otišao na jutarnju misu koju je Papa služio u svom vatikanskom domu i predao mu pismo u kojem objašnjava svoju situaciju.

Papi je tada rekao da on i njegov partner žele odgojiti djecu kao katolike, ali nije bio siguran kako će ih primiti u lokalnoj župi. Iz filma nije jasno u kojoj državi Rubera živi.

Rubera nadalje kaže da ga je Papa nakon nekoliko dana nazvao telefonom i rekao mu da ga je njegovo pismo dirnulo te im poručio da odu u župu s djecom, ali i da budu pripravni da ih se odbije.

U filmu se vidi kako Rubera predaje pismo Papi i poslije daje izjavu kako su poslušali njegov savjet te da su sretni što su to učinili.

On je 2016. bio nominiran za Oskara za film "Zima vatre" o narodnom ustanku u Ukrajini. Nakon što ga je "Vapaj iz Sirije", još jedan film o građanskom ratu, "doveo do najmračnije strane čovječanstva", osjetio je da treba snimiti nešto što "podiže duh".

Film se bavi gorućim problemima poput sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, rasizma, klimatskih promjena, seksualnog nasilja, migracija, krijumčarenja ljudi, političkih podjela i odnosa između kršćana, muslimana i židova.

Izvor: tportal.hr/Foto: MAURIZIO BRAMBATTI

Izvorni autor: V.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.