Pavliček: ‘Mamićeve su optužbe ozbiljne, neophodna je reforma pravosuđa i kontrola rada sudaca’

20.03.2021. 12:42:00

“Očekujem da se suci očituju, ali i da istražna tijela prouče što se nalazi na USB sticku koji je gospodin Mamić dostavio prije gotovo šest mjeseci i zašto o tome nitko ništa nije rekao. Ako je išta od toga istinito, ovo je ogroman skandal za jednu suvremenu demokratsku državu kao što je Hrvatska.”, istaknuo je u razgovoru za Narod.hr saborski zastupnik Marijan Pavliček.

Podsjetimo, Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru, ustvrdio je kako je podmićivao nekoliko hrvatskih sudaca. Posebno je govorio o Đuri Sessi, predsjedniku Vrhovnog suda, tvrdeći da ga je osobno podmićivao. Prozvao je i Zvonka Vekića, suca Županijskog suda u Osijeku, tvrdeći da je i njega podmitio s više od 50 tisuća eura. Za to nije ponudio dokaze, već je rekao da ima svjedoke.

Zastupnik Marijan Pavliček osvrnuo se na optužbe upućene sucima koje smatra skandaloznima.

“Zdravko Mamić je osuđen i trenutno na području druge države. Hoće li ikad biti izručen vidjet ćemo. Ne ulazim u presudu, međutim njegove optužbe su izuzetno teške i ukoliko je išta od toga što je gospodin Mamić rekao istina, bit će to jedan od najvećih skandala u povijesti Hrvatske, posebice u pravosudnim tijelima.”, ocijenio je Pavliček.

Osvrnuo se i na stanje u pravosuđu, ističući problem tromosti pri rješavanju sudskih predmeta i korumpiranost:

“Očekujem da sami suci, ukoliko se ne smatraju krivima, izraze svoje mišljenje i ako treba dignu tužbu protiv tog istog gospodina Mamića, ako ništa drugo za klevetu. Činjenica je da je pravosudni sustav, rak rana hrvatskog društva. To se pokazuje u dugotrajnim sudskim postupcima, a svi oni optuženi za političku korupciju i dan danas su na slobodi ili se brane sa slobode, dok su neki u međuvremenu i preminuli. Uz vješte odvjetnike i sporo pravosuđe, takvi su i dalje cijenjeni članovi društva. Hrvatskom pravosudnom sustavu je potrebna hitna reforma. Mora se ograničiti vrijeme trajanja postupaka te je potrebna kontrola sudaca od nadležnih tijela. Bez toga, bojim se da će neki uživati u slobodi, bez obzira na učinjena kriminalna djela. Očekujem da se suci očituju, ali i da istražna tijela prouče što se nalazi na USB sticku koji je gospodin Mamić dostavio prije gotovo šest mjeseci i zašto o tome nitko ništa nije rekao. Ako je išta od toga istinito, ovo je ogroman skandal za jednu suvremenu demokratsku državu kao što je Hrvatska.”, zaključio je Pavliček za Narod.hr.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto: Fah/GetttyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.