Pem Novosel: Brzi antigenski testovi su po meni rješenje za covid potvrde

11.11.2021. 10:13:00

Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a, rekla je za N1 da imamo strahovito visok udio novozaraženih među testiranjima, no ohrabruje činjenica da se i na cijepljenje odlučuje sve veći broj ljudi.

“Prvenstveno je strah od rizika bolesti potaknuo ljude na cijepljenje. Nije trenutak da se ostane nezaštićen. Zajedno s najavom covid potvrda dovelo je do dobre situacije, imamo preko 27.600 doza je utrošeno jučer. Dan ranije smo imali rekord na razini lipnja. Od tih 27.600 skoro 17.000 je cijepljeno prvom dozom”, rekla je Iva Pem Novosel i dodala:

“Imamo ispod 50% stanovništva cijepljeno s obje doze u cjelokupnoj populaciji, a kod odraslih je to 54%. Postotak cijepljenih s prvom dozom odraslih penje se na 58%, to je dobar trend.”

Govoreći o gužvama za testiranje s obzirom i na zarazu i traženje covid potvrde, rekla je:

“Kod testiranja prioritet su osobe sa simptomima. S obzirom na 7.000 novozaraženih na dnevnoj bazi, blizu 50% imamo udio pozitivnih, to je strahovito velik broj. Prijedlog je da se odvoje oni koji trebaju covid potvrde, treba podsjetiti da ne naguravaju na testiranju.”

Kazala je da su kapaciteti testiranja gotovo puni; “Kapaciteti su prenapregnuti i nadamo se da neće doći do daljnjeg širenja jer ako dođe do toga, ne znam kako će kapaciteti testiranja to podnijeti iako se otvaraju novi punktovi.”

Brzi antigenski testovi su po meni rješenje za covid potvrde, naglasila je Pem Novosel.

“Nadamo se da smo na vrhuncu, ne možemo to znati sigurno. Delta očito uzrokuje teže kliničke oblike bolesti. Još uvijek najviše obolijevaju osobe s komorbiditetima, ali i mlađi i najviše imamo sad srednju životnu dob, i to mlađu koja se najviše zaražava”, dodala je.

Za Kolonu sjećanja rekla je da ne mora biti žarište ako će se ljudi držati mjera jer se sve odvija na otvorenom prostoru, ali da treba paziti na druženja nakon Kolone.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.