Penava: Da je netko zapalio zastavu Srbije, sve bi gorjelo, a u vijestima bi se svi vodeći političari izmjenjivali u osudama

14.09.2021. 15:10:00

BRITANSKI DRŽAVLJANIN ZAPALIO HRVATSKU ZASTAVU U VUKOVARU

Vukovarsko-srijemska policija prijavila je 20-godišnjeg državljanina Velike Britanije kojega sumnjiči da je počinio kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske jer je u Vukovaru zapalio hrvatsku državnu zastavu, zbog čega mu je određen jednomjesečni pritvor. Taj incident za portal Direktno komentirao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

Policija je u ponedjeljak priopćila da je 20-godišnji Britanac došao u posjet rodbini koja živi na području Vukovarsko-srijemske županije, a u subotu oko 3 sata u noći u Ulici Blage Zadre otvorenim je plamenom zapalio zastavu na pročelju stambene zgrade, čime ju je oštetio i time oskvrnuo ugled Republike Hrvatske.

Riječ je, kako doznajemo, o mladiću čiji su roditelji porijeklom iz Srbije.

Ivan Penava, na početku razgovora, kazao nam je što misli o tom incidentu. Kaže da je to rezultat velikosrpske politike te, navodi, mržnje prema Hrvatima. "Naravno, u Vukovaru to ima jednu dodatnu dimenziju, ali to je i prikaz odnosa službenih vlasti, odnosno hrvatske diplomacije na gaženje hrvatske zastave u beogradskoj Skupštini", kaže.

Dodaje da je to mekani pristup, odnosno da se na nedovoljan način ne vrednuju simbolične stvari. "Prelazi se preko tih omalovažavanja i podcjenjivanja simbola RH i to je onda na tragu provokacija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s proglasom isticanja zastave i jedinstva svih Srba", ističe.

S jedne strane, nastavlja, imamo agresivnu, a s druge - izgubljenu politiku. Potom je pohvalio institucije što su pronašle počinitelja te ga pravodobno kaznile. "Ali, nažalost, s više razine izostaje stav...", pojašnjava.

Potom smo ga upitali kako bi izgledalo da je obrnuta situacija, odnosno da je netko zapalio srpsku zastavu. "To bi gorjelo", kaže i nastavlja:

"Gledali bismo u vijestima kako se svi vodeći političari izmjenjuju u osudama takvog gnjusnog i barbarskog čina. Na to i mislim kada kažem da je zapostavljeno, nema jasnog stava. Taj stav je toliko blijed, učestalo imamo incidente na području RH", govori nam naš sugovornik.

Tu, dodaje, i aktualna politika ima svoju odgovornost.

Zaključno, komentirao je kažnjavanje takvih incidenata za koje smatra da se moraju dodatno postrožiti. No ipak, ističe kako je u ovome slučaju policija dosta dobro reagirala te da će tih 30-ak dana te novčana kazna biti dovoljna opomena.

"Slažem se da bi slobodno mogli i povećati kazne kako bi nedvosmisleno bila poslana poruka što će se dogoditi u slučaju paljenja, uništavanja simbola RH", zaključio je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, u razgovoru za portal Direktno.

Izvor: Direktno.hr/Foto:Davor Javorović/PIXSELL

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.