Penava izgovorio ono što nitko iz vlade ne želi: Plaće dužnosnicima rastu više od 70 posto

24.07.2024. 07:53:00

Priličnu buru u javnosti izazvala je najava o enormnom rastu plaća državnih dužnosnika, o čemu danas pišu svi vodeći dnevni listovi. O ovom neugodnom pitanju danas se iz vlade oglasio tek ministar regionalnog razvoja Šime Erlić, a nešto konkretniji u postotcima bio je predsjednik Domovinskog pokreta, HDZ-ovog koalicijskog partnera koji je već ranije tražio uvođenje ove mjere, Ivan Penava

Podsjetimo, pozivajući se na neslužbene izvore iz Vlade, 24 sata je danas objavio da je najrealnija i najvjerojatnija opcija dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 posto. Taj list je izračunao da takav porast osnovice najveću povišicu donosi predsjedniku Zoranu Milanoviću, kojemu bi plaća trebala porasti za 2128 eura pa će iznositi čak 5716 eura neto. Andreju Plenkoviću će plaća porasti 61.23 posto i trebala bi iznositi oko 5269 eura, 2006 eura više nego što ima danas.

Ministru pravosuđa i uprave Damiru Habijanu plaća raste za 1566 eura. Njegova trenutačna plaća je 2397 eura, a narast će na 3963 eura. HDZ-ov predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, trebao bi dobiti povišicu od 1883 eura i završiti s novom plaćom od 4995 eura. Potpredsjednik Sabora Ivan Penava trebao bi dobiti povišicu od 1541 euro i završiti na mjesečnoj zaradi od 4663 eura.

'Kroz jedno zadnja dva-tri sastanka o postotcima za koje bi išlo povećanje bilo bi riječ za 70 posto ili više. Ako bismo išli od 1. srpnja, to bi se vidjelo već na plaćama za kolovoz', rekao je Penava za RTL.

Foto: Marko Beljan

Milanović, kao najveći dobitnik, nije nimalo oduševljen ovim potezom: 'O tome sam sve rekao, neka oni koji su obećavali brda, doline, marijanske rascjepe i svemirske rastove plaće, neka sad to objasne narodu', kaže predsjednik.

Jedini član vlade, ali i jedini HDZ-ovac koji je danas komentirao ovu temu bio Šime Erlić: 'Ja sam u svom ministarstvu trideset i neki po veličini plaće, treba to malo ujednačiti'', kaže.

Nikola Grmoja, koji je na čelu Odbora za pravosuđe, mogao bi dobiti 1500 eura više. 'Neprimjereno je govoriti o iznosima plaće dok se ne uvede Zakon o porijeklu imovine ili barem ured pri poreznoj upravi', kaže on.

Arsen Bauk (SDP) kaže da će iznos komentirati kad on bude poznat.

Izvor: tportal/Foto: fah

Izvorni autor: B. Stilin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.