Penava nabrojao članove Kluba koji bi mogli biti za obuku Ukrajinaca

14.12.2022. 15:35:00

 

Predsjednik Domovinskog pokreta, Ivan Penava, gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao što će njegov klub zastupnika odlučiti oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Klub Domovinskog pokreta nema jedinstven stav kad je u pitanju obuka. “Sutra imamo stranačko tijelo i predsjedništvo. Sutra ćemo znati točno kako će tko. Dakle, ono što mogu potvrditi sa zadnjeg sastanka je da smo imali različite stavove. Ja sam odmah rekao da sam protiv toga i u ime kluba sam govorio, gdje su kolege čuvši argumente koje imamo i koji su protiv prijedloga, prihvatili te prijedloge, ali smo ostavili otvoreno za priču”, rekao je Penava.

“Tajnik stranke Spaić i zastupnik Prkačin su bili apriori protiv obuke, a apriori za obuku je bio Hasanbegović kao član Kluba, ne i stranke, dok su Davor DretarStephen Bartulica i Stipo Mlinarić bili bliže odluci za”, rekao je Penava, dodavši da je prije dva tjedna cijeli klub jednoglasno odlučio da će uzeti još vremena za donošenje konačne odluke.

Dodao je da misli da će Domovinski pokret većim dijelom biti protiv obuke, ali da ne želi konačno reći dok ne sjedne s kolegama.

“Načelni je stav da svatko ima pravo po svojoj savjesti, dozvoljavamo da budu različita mišljenja. S tim da sam protiv toga, dovođenje oružanih snaga jedne od zaraćenih strana u Republici Hrvatskoj, zapravo na neki način crta metu jer po svim zakonima koji važe u međunarodnom pravu bilo koja od strana u sukobu su meta”, rekao je Penava.

Smatra da premijer Andrej Plenković, kao i cijela Vlada, guraju temu obuke ukrajinskih vojnika u prvi plan.

“Plenković i Vlada ovu su temu napuhali da postane stvar i problem broj jedan u Hrvatskoj”, rekao je Penava, dodavši da mu je nevjerojatno da je tema obuke vojnika prioritet u zemlji.

“Stvar je matematike, vidim da im je stalo, vidim da je i Plenković sa svoje strane maksimalno nabrijao atmosferu, rekao je da će se vidjeti tko je kakav. Volio bih da takva energija postoji kad pričamo o sisačkoj rafineriji ili demografiji”, rekao je Penava.

Ne sviđa mu se ni retorika pozivanja na Domovinski rat, kad se želi opravdati sudjelovanje Hrvatske u vojnoj misiji.

“Mi nismo imali saveznike u Domovinskom ratu. Bio je embargo na uvoz oružja, da su nam omogućili kupovinu oružja, tisuće života bile bi spašene. Iz aspekta Domovinskog rata, Hrvatska ne duguje nikome ništa. Tko god je osjetio rat, taj ga više ne želi u svojoj blizini”, rekao je Penava.

Osvrnuo se i na izjavu Mostova Nikole Grmoje, koji je, govoreći o dijelu oporbe koja će dići ruku za prijedlog vladajućih, spomenuo žetone.

“U jednom dijelu je u pravu. Apsolutno nemam protiv da svatko ima svoj stav. Svi smo ljudi i svatko svoj put gradi. Ne mogu prigovoriti nekom saborskom zastupniku ako je on dobio nešto da nešto odradi. Ali takav put kratko traje. Da ne ispadne da sam imun, na kraju vrijeme pokaže. Imali smo takvih iskustava. Uvijek sam spreman, opasnost vreba iza svakog ćoška. Za mladu stranku i međuljudski odnos potrebno je vrijeme i kušnje da se stvari iskristaliziraju”, rekao je Penava.

Upitan jesu li po tome i članovi njegova Kluba, koji budu glasali za obuku, zapravo žetoni, Penava je rekao: “Pokazat će vrijeme da nisu žetoni.”

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.