PENAVA NAJAVIO OTVARANJE VODOTORNJA, pa se osvrnuo na napad: “Srbi koji su se borili na našoj strani ni Pupovca ni Plenkovića ne zanimaju”

28.08.2020. 18:21:00

Radovi na obnovi vukovarskog Vodotornja su pri kraju, cjelokupna obnova koštat će oko 46 milijuna kuna, a simbol grada Vukovara bit će svečano otvoren koncem listopada, najavio je u petak vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je u pratnji novinara obišao radilište.

„Tih 46 milijuna kuna je osiguralo gotovo 7.000 Hrvata diljem svijeta i sa svih kontinenata, građani Hrvatske i mnoge tvrtke koji su se svi zajedno uključili u akciju Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva“, rekao je Penava.

Naglasio je da su time pokazali koliko im je stalo do vrijednosti Domovinskog rata i njegovih simbola. Zahvalio je svim donatorima čija će imena biti ispisana na donatorskoj ploči, a zahvalu je uputio i medijima koji su pratili tijek realizacije projekta obnove Vodotornja.

Vukovarskim vodotornjem upravljat će  istoimena gradska tvrtka koja će imati 27 zaposlenih. Penava je ocijenio da će Vodotoranj nakon otvorenja značajno pridonijeti gospodarskoj i turističkoj ponudi grada, a imat će i snažnu simboličku ulogu.

Sama svečanost otvorenja, naglasio je vukovarski gradonačelnik, ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube, memorijalnu sobu i vidikovac te će se u njemu u istome trenutku moći nalaziti najviše 70 osoba.

U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić, a izvršeni su i hortikulturalni zahvat oko prostora Vodotornja.

Penava: Osuđujem svaki fizički napad, organizirao sam i prosvjede kao osudu nasilja

Penava je na inzistiranje novinara osvrnuo i na jučerašnje izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca vezane za  nekoliko nasilnih izgreda posljednjih dana u Vukovaru u kojima je lakše ozljeđeno nekoliko mladih pripadnika srpske manjine.

„Osuđujem svaki fizički napad, štoviše organizirao sam i prosvjede kao osudu nasilja, dakako govorim o ratnim zločinima i silovanjima“, rekao je Penava.

Dodao je da na tom skupu nije bilo ni Pupovca ni SDSS-a, ali ni premijera Andreja Plenkovića ni HDZ-a koje, izjavio je Penava, „…očito ne zanima univerzalna pravda već samo pravda kada su njihovi u pitanju“.

Kada tome dodate i činjenicu da je među 2.717 poginulih u Vukovaru veliki broj Srba koji SDSS, a nažalost ni Plenkovića, ne zanimaju, oni valjda za njih nisu dovoljno ljudi“, kazao je Penava .

Napomenuo je i da je SDSS već 20 godina u hrvatskim vladama i obnaša odgovorne dužnosti pa neka se, kako je kazao, ‘s Plenkovićem potrude da nitko nikad u ovoj državi ne može nanijeti bilo kome zlo i fizički ga napasti, a za to ne odgovarati’.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.