Penava objasnio plakat s HOS-om i velikim U: 'Isto je i ispred mog ureda pa nitko ništa nije rekao'

27.10.2023. 16:13:00

Na plakatu obilježavanja Dana sjećanja ističe se i naziv HOS, a vide se i dvije fotografije francuskog branitelja i dragovoljca Jean-Michel Nicoliera koji je i sam bio pripadnik HOS-a

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je danas službeni plakat obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara kao i slogan pod kojim će se obilježiti Dani sjećanja. Ove godine održava se 25. Kolona sjećanja, a cjelokupno obilježavanje održat će se pod sloganom: „VUKOVAR – MOJ IZBOR I U DOBRU I U ZLU.“ Tu treba istaknuti i kako se na plakatu ističe veliko slovo U. Na plakatu se ističe i naziv HOS, a vide se i dvije fotografije francuskog branitelja i dragovoljca Jean-Michel Nicoliera koji je i sam bio pripadnik HOS-a.
Pojašnjavajući ovu odluku, koja je i prije objave izazvala veliki interes jer je nekoliko članova Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine bilo suzdržano, Penava je rekao kako su riječi ovogodišnjeg slogana posljednje riječi Jean-Michel Nicoliera. Poručio je i kako Vukovar neće biti mjesto gdje će se omalovažavati vrijednosti Domovinskog rata kao ni uloga bilo koje hrvatske ratne postrojbe koja je branila Vukovar, bilo kojeg branitelja ili civila koji se žrtvovao za našu slobodu.
– Uz hrvatske branitelje te članove obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara Kolonu sjećanja predvoditi će i pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar – rekao je Penava. 
Dalje govoreći kazao je kako svi oni koji se ne slažu s vrijednostima Domovinskog rata, svi oni koji žele Vukovaru određivati koje vrijednosti trebamo poštivati kao i oni koji pokušavaju manipulirati HOS-om, svi koji će možda doći u odori HOS-a i „mjeriti kukuruz“ – neka ne dolaze u Vukovar. Pozvao je i cijelu Hrvatsku, kao i dijasporu, da u Dane sjećanja dođu u Vukovar, ali i nekima koji imaju nešto protiv HOS-a ili poruke na njihovu grbu “za dom spremni” da ne dolaze u Dane sjećanja u Vukovar. Spomenuo je tu političare, veleposlanike koji bi određivali vrijednosti koje se trebaju poštovati, suce, državne odvjetnike, novinare… Kazao je da svi koji hodaju ulicama grada moraju znati da jedna od njih nosi i naziv Ulica dragovoljaca HOS-a i da pješački most u središtu grada nosi naziv po Jean-Michele Nicolieru. 
Odgovarajući na pitanja novinara, Penava je rekao kako svi vide što se i kako radi u Hrvatskoj i što se napravilo na obilježavanju Oluje u Kninu kako bi na isti način postupio i da se proziva bilo koja druga hrvatska ratna postrojba. Prema njegovim riječima, ispred ulaza u njegov ured nalazi se slika Jean-Michel Nicoliera s vidljivim grbom HOS-a i natpisom “za dom spremni”. Pitao je i kako tijekom proteklih deset godina nitko nikada ništa ružno o njoj nije rekao niti ga je itko dolazio kazniti ili uhititi. Poručio je i da u Vukovaru 18. studenoga nitko neće uhićivati nikoga niti u Vukovaru ako nosi HOS-ovu majicu. 

Novinarima se obratio je i predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Željko Sabo koji je rekao kako nije korektno niti fer da se postrojbama koje su bile u Vukovaru i branile ga tijekom agresije negira postojanje zbog bilo kojeg zakona koji se donio. Istaknuo je i da se dragovoljci HOS-a ne mogu povezivati s ničim lošim iz Drugoga svjetskoga rata i zlom koje se dogodilo u dalekoj prošlosti.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirao je ovaj plakat, smatrajući kako je ''sramotno što se taj dan pokušava politizirati''.

– Ne idemo u Vukovar zbog Penave, nego zbog onoga što se tamo dogodilo, zbog poklona žrtvi i gradu heroju, a njega može biti sram što želi politizirati taj dan – poručio je.  

Izvor: Večernji list

Izvorni autor: Petra Maretić Žonja, Branimir Bradarić/Foto: Patrik Maček

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.