Penava: U Koloni smo svi jednaki

17.10.2021. 11:06:00

Zbog žrtve svih hrvatskih branitelja, ali i radi konačnog mira obitelji bilo bi važno napokon doznati istinu i o nestalima u Domovinskom ratu. Traga se za još 1858 osoba. Za gotovo 2000 sudbina iz Domovinskog rata još se ne zna. Na pitanje čini li se dovoljno kako bi se njihova sudbina rasvijetlila, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u Dnevniku HTV-a kazao je da ne želi biti kritičan i negativan, ali da je opći dojam da tome nije tako.

Ivan Penava kazao je za Dnevnik HTV-a da moramo biti svjesni da postoje ljudi čiji se ostaci nikada neće pronaći, jer to nosi svaki rat.

– Ne bi trebalo glumiti dobrosusjedske odnose ako ti odnosi nisu raščišćeni, ali imamo i pitanje odgovornosti za razoreni grad, sela, za tisuće ubijenih. Tu nam nije kriv Beograd, sami smo si krivi i nevjerojatna je činjenica da za jedan razoreni Vukovar 30 godina poslije nitko od generalštaba JNA nitko nije odgovarao. Tu krivce moramo tražiti među sobom, a ne u Beogradu, rekao je.

Ustvrdio je da mladi znaju za žrtvu Blage Zadre, Alfreda Hilla.

– To su lideri, heroji Domovinskog rata. Oni predstavljaju sve vrline koje čovjek može imati – požrtvovnost, ljubav, hrabrost. Broj danas okupljenih na groblju govori u prilog tome da ta emocija živi, ali mogli smo puno više kroz niz filmova koje, na žalost, nismo gledali, i kroz obrazovni sustav, ali siguran sam da u mladima te vrijednosti žive.

Dodao je da će obilježavanje 30 godina vukovarske tragedije 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, biti kao i uvijek od 1997., kada je krenula Kolona sjećanja.

– U Koloni smo svi jednaki, predvode je branitelji i članovi obitelji, dodao je.

Na pitanje što očekivati od njega kao predsjednika Domovinskog pokreta, odgovorio je da je uvijek u politici bio otvoren, a tako će biti i nadalje. Ne opterećuje ga ime Miroslava Škore. Cijeni svačiji doprinos, ali uvijek ide dalje i nastoji uključivati nove ljude.

– Unijet ćemo emociju u politiku, autentičnost i iskrenost, prihvaćanje odgovornosti i kada stvari nisu dobre, a u fokusu mora biti ispipavanje bila hrvatskog naroda i građana i komuniciranje za njih važnih problema, zaključio je u razgovoru s Igorom Rotimom, piše HRT.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/screenshot

Izvorni autor: Priznajem.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.