Pero Kovačević podsjeća: Od pozdrava 'Za dom spremni' četnicima se ledila krv u žilama u Domovinskom ratu

23.04.2023. 09:41:00

KOMENTAR O KAŽNJAVANJU POZDRAVA 'ZDS'

Nekadašnji saborski zastupnik i pravnik Pero Kovačević komentirao je ovotjednu raspravu o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i penalizaciju pozdrava 'Za dom spremni', koja se s tim u vezi najčešće spominjala.

Prije nepune četiri godine hrvatski nogometaš Domagoj Vida i član stručnog stožera Ognjen Vukojević naišli su na osudu FIFA-e, međunarodne i domaće javnosti, radi videa u kojem pozdravljaju sa "Slava Ukrajini" tijekom Svjetskog prvenstva u Rusiji. 

Andrej Plenković i Gordan Jandroković rado kliču "Slava Ukrajini", a smeta ih pozdrav "Za dom spremni", nisu li oni najblaže rečeno "licemjerni". Nije li ovo eklatantan primjer dvostrukih mjerila odnosno dvostrukih standarda? Naravno da je.

Što je još zajedničko Andreju Plenkoviću i Gordanu Jandrokoviću, a bitno je za ovu priču? Nisu sudionici Domovinskog rata.

Pozdravi su važan dio kulture i identiteta naroda širom svijeta. U nekim slučajevima, pozdravi mogu biti izraz nacionalnog ponosa i jedinstva, dok u drugim slučajevima mogu biti kontroverzni i sporni. Za Andreja Plenkovića i njegovu kliku pozdrav "Za dom spremni" je fašistički, a pozdrav "Slava Ukrajini" koji je jednako povezan s fašizmom u vrijeme Drugog svjetskog rata nije sporan, jer tako drže čelnici Europske unije. Neosporno da ova dva pozdrava imaju sličnu prošlost. Jednako tako ova dva pozdrava su u Domovinskom ratu, odnosno u agresiji Rusije na Ukrajinu dobili sasvim novo značenje.

Kratka povijest ukrajinskog pozdrava "Slava Ukrajini"

Ukrajinski nacionalist Stepan Bandera pokušao je tijekom Drugog svjetskog rata, kao saveznik fašističke Njemačke, uspostaviti nezavisnu ukrajinsku državu, a pripadnici njegove Organizacije ukrajinskih nacionalista 1941. godine kreću u progon Poljaka, Židova i Rusa i smatraju se odgovornima za masakr između 35 i 60 tisuća Poljaka na teritoriju današnje zapadne Ukrajine. Poslije Drugog svjetskog rata, u vrijeme SSSR-a, pozdrav je bio zabranjen i nije korišten unutar sovjetske Ukrajine, ali je ostao živ u ukrajinskoj nacionalističkoj dijaspori. Na pozdrav "Slava Ukrajini", odgovaralo se s "Herojima slava".

Oleksandr Zaicev s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta u Lavivu, kaže:"Postoje zapisi koji pokazuju da su tijekom sudskih saslušanja protiv vođe OUN Stepana Bandere 1936. godine njegove pristaše dodale fašistički pozdrav rukom uz slogan 'Slava Ukrajini'".

Danas je pozdrav Banderine Organizacije ukrajinskih nacionalista prerastao je u nezaobilazni izraz podrške napadnutoj Ukrajini.

Doprinos postrojbi HOS-a u Domovinskom ratu

Hrvatske obrambene snage (HOS) igrale su ključnu ulogu u Domovinskom ratu u Hrvatskoj '90-ih godina. Kao jedna od najmlađih oružanih postrojbi, HOS se uspio uspostaviti kao jedna od najodvažnijih i najučinkovitijih snaga u borbi protiv agresora.

HOS je osnovan 1991. godine kao odgovor na sve izraženiju agresiju JNA i srpskih i crnogorskih četničkih hordi . Ubrzo nakon osnivanja, HOS je počeo organizirati svoje postrojbe širom Hrvatske, uglavnom od dragovoljaca koji su željeli braniti svoju domovinu.

Od početka Domovinskog rata, HOS je igrao ključnu ulogu u nekoliko važnih bitaka. Među njima su bitke za Vukovar, Dubrovnik, Gospić, Šibenik i Zadar te drugdje , gdje su pripadnici HOS-a pokazali svoju hrabrost i sposobnost u borbi protiv brojčano nadmoćnijeg neprijatelja.

Službene oznake postrojbi HOS-a, koje su sastavni dio Hrvatske vojske, su značajno pridonijele prepoznatljivosti i vidljivosti snaga Hrvatske u Domovinskom ratu. Oznake HOS-a bile su crne i bijele boje, sa središnjim simbolom HOS-a koji je predstavljao štit s hrvatskim grbom. Oznake su bile prisutne na uniformama, zastavama i drugoj opremi, što je pridonijelo jedinstvenom i ujedinjenom izgledu Hrvatske vojske u borbi protiv agresora.

U zaključku, doprinos HOS-a u Domovinskom ratu i njihove službene oznake postrojbi su neizbrisiv dio povijesti Hrvatske vojske i nacionalne borbe za slobodu i neovisnost. Bojovnici HOS-a su se dokazali kao istinski heroji i junaci u obrani svoje domovine.

Pravni status HOS-a

Stoga sam pozvan pravno, činjenično, ustavnopravno i povijesno podučiti ministra Davora Božinovića, sve njih i javnost koja ga podržava i koji kreće u nove napade na bojovnike HOS-a i HOS-ovo služeno znakovlje.

Pozvan sam ponovno podsjeti javnost što sam govorio o zakonskim uporištima o HOS-u i njegovom znakovlju na Okruglom stolu HOS-a 2016. godine u Zagrebu:

- Pokojna Vera Stanić i ja smo 1994. uspjeli uvjeriti predsjednika Franju Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška da se prizna status hrvatskog branitelja pripadnicima HOS-a;

- Predsjednik Tuđman je 1. listopada 1991. donio zapovijed (koju ju sam ja napisao) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav zapovjedništava zbornih područja OS RH;

- Znakovlje postrojbi HOS-a službeno je odobrilo Ministarstvo obrane 1994. sukladno odredbama Službenika OSRH o znakovlju postrojbi OSRH, kao što je odobravalo znakovlje svih drugih ratnih postrojbi Hrvatske vojske ;

- U Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji uvrstio sam pripadnike HOS-a (1996.), a tako je i u važećem Zakonu;

- Grb Udruga HOS-a , koji je istovjetan odobrenom znakovlju ratne postrojbe HOS-a su potvrdile službe Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade.

Što Andrej Plenković treba znati

Andrej Plenković nije bio sudionik Domovinskog rata, kako sam kaže, proglašen je vojno nesposobnim zbog anemije.

Plenkoviću ,govoriti danas o znakovlju HOS-a iz Domovinskog rata, sa stajališta Drugog svjetskog rata, nije niti povijesno prihvatljivo. Pozdrav "Za dom spremni" doživio je u Domovinskom ratu drugačiju sudbinu. Taj je pozdrav u srpsko-četničko-crnogorskoj agresiji postao antifašistički!

Naime, ta je agresija imala sva obilježja fašizma, uključivši strategiju ubijanja civila kao primarni cilj. Agresori su u Domovinskom ratu ubijali civile s crvenom petokrakom i kokardom na kapi (ta činjenica nositelje hajke očito ne smeta!?).

Povijest ne počinje i ne završava na Drugom svjetskom ratu. Barem ne za Hrvatsku, koja je stvorena i obranjena u Domovinskom ratu od srpsko-crnogorske fašističke agresije i to razdoblje bi se konačno trebalo vrednovati u povijesti. U Domovinskom ratu zauvijek je obranjena neovisna Hrvatska i za Hrvate i sve građane koji u njoj žive i vole je, i stoga za nas nema važnijeg povijesnog razdoblja.

Zato to razdoblje treba poštivati i objektivno vrednovati. Vrijeme je za lustraciju hrvatske povijesti, za sve pa i za pozdrav 'Za dom spremni'. Od pozdrava "Za dom spremni" četnicima se ledila krv u žilama u Domovinskom ratu, možda je to pozadina svih hajki na ratno znakovlje HOS-a?

Plenković se očito umislio da je on taj "prosvjetitelj" koji može zabraniti ratni stijeg bojovnika HOS-a, službeno odobreni stijeg u Domovinskom ratu.

Umjesto zaključka

Plenković ovim potezima ne pokazuje odnos njegove vlasti prema NDH i ustaškom režimu, kako tvrdi , već pokazuje svoj odnos prema Domovinskom ratu. Svi mi dobro znamo tko je Milorad Pupovac, činjenica da u njegovom SDDS-u gotovo da nema niti jednog hrvatskog branitelja sve govori. Godinama uz pomoć lijevih medija, lažnih haaških svjedoka optužnice stigmatizira Domovinski rat i HOS te njegovu ulogu u Domovinskom ratu.

Što bi pokojni prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman rekao na ovaj potez.

Možda ovo !?

"Mi nećemo dopustiti ostacima jugo komunističkog sustava, niti jugo-srpskog stanja, kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to skupa dovedu u pitanje. Nećemo dopustiti tim jugo komunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas, u Hrvatskoj, i u svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima... Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim, žutim vragovima...

Nećemo dopustiti onima koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju, nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.

Da! Mi smo stvarali svoju Hrvatsku za ljudska prava i za slobodu medija, ali za ljudska prava prije svega većine hrvatskoga naroda. Ali ćemo, razumije se, mi sa tom hrvatskom slobodom i demokracijom osigurati i manjini ta ljudska prava i slobodu medija. Ali nećemo dopustiti da nam ti sa strane rješavaju, odnosno nameću rješenja. Hrvatska neće biti ničija kolonija. Hrvatska je dosta bila i pod Mlečanima i pod Stambolom, i pod Bečom i pod Peštom, i pod Beogradom. Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini."

 

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: Pero Kovačević/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.