Pet minuta čistog horora: Ratna snimka nije iz Pojasa Gaze nego iz Hrvatske 1991.

25.10.2023. 11:12:00

Pakračko područje od početka je bilo na meti pobunjenih Srba i JNA. Prvo oružani sukob u Hrvatskoj izbio je upravo u Pakracu u ožujku 1991., a tijekom kolovoza počeo je napad na grad.

Pakrac, grad u kojem je sve započelo

Grad Pakrac i okolicu branile su policijske snage iz raznih dijelova Hrvatske kao i domaći dragovoljci. U obrani je sudjelovao 76. samostalni bataljun na položajima u Prekopakri i na Krndiji. Premoć pobunjenih Srba i JNA te konfiguracija terena čine pakračko ratište jednim od najtežih u Hrvatskoj. Neprijatelj je u nekoliko navrata skoro osvojio cijeli grad, ali malobrojni branitelji odoljeli su svim napadima. 

Dramatična snimka iz Prekopakre

Važnu ulogu na pakračkom bojištu imao je sanitet koji je ustrojio dr. Miroslav Kinčl Igla, a osobito puno posla imali su 24. listopada 1991. godine kada je minobacačka granata pogodila školu i usmrtila Maria Svjetličića te ranila njegovog brata i još četvoricu branitelja. O tome događaju postoji i video zapis na kojem se vidi strahota koju prolaze žrtve, ali i velika požrtvovnost i hrabrost djelatnika saniteta koji u teškim ratnim okolnostima riskiraju svoje živote kako bi spasili tuđe.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.