Petrinja na rubu: Vodeni val prijeti s povijesnim vodostajem Kupe

19.05.2023. 08:47:00

Posljednjih dana, neumoljiva priroda pokazuje svoju snagu, obilno kišom koja neumoljivo pada na hrvatsko tlo. U nekim dijelovima zemlje, žestoke borbe s poplavama još uvijek traju zbog obilnih padalina.

Situacija je alarmantna, posebno u Petrinji, koja se suočava s dolaskom vodenog vala. U Sisku, voda je probila oštećeni nasip uzrokovan potresom. Nažalost, ovaj kraj koji je već stradao od potresa, sada mora suočiti s još jednom prirodnom nepogodom.

Veliki vodni val prošao je i kroz Karlovac, pri čemu je vodostaj Korane dostigao rekordnu razinu od 852 centimetra. U Hrvatskoj Kostajnici, rast vodostaja Une je zaustavljen nakon što je poplavio centar grada prošlog srijede.

Dok stručnjaci bilježe rekorde u visini rijeka, građani se suočavaju s problemima spašavanja svoje imovine koju proguta prljava bujica. Srećom, rijeka Zrmanja u Obrovcu se povlači nakon što je vodostaj dosegnuo povijesnu visinu od 302 centimetra u ponedjeljak ujutro.

Uz dobru vijest da se situacija normalizira na nekim područjima, učenici napokon mogu krenuti u škole. Obrovačka srednja i osnovna škola počinju s radom u petak nakon što su prostorije temeljito dezinficirane. Međutim, vodu iz Zrmanje i dalje treba prokuhavati prije nego što se konzumira, prema izvješću javne dalekovidnice HRT, prenosi Dnevno.hr.

Petrinja s nestrpljenjem očekuje najveći vodostaj Kupa, koji se predviđa da će dosegnuti povijesnu razinu od 1000 centimetara. Vojska je ojačala nasip u Petrinji vrećama s pijeskom, iako je nasip, kao i u Sisku, oštećen u potresu. Ostaje pitanje hoće li nasip izdržati novi izazov.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, izjavio je: "Mi smo se nadogradili s privremenim sustavima koji bi trebali izdržati. Nadamo se, ipak, da neće biti novih kiša. U idućim danima trebalo bi biti sušnije vrijeme."

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:video screenshot

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/E.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.