PIJANI KAPETAN KOJI JE ZABIO BROD U SPLITSKU RIVU uopće nije bio ukrcan kao zapovjednik, a istekle su mu sve pomorske svjedodžbe!

25.07.2022. 15:00:00

Brodom koji je u nedjelju ujutro udario u obalu u Splitu upravljala osoba kojoj su istekle sve pomorske svjedodžbe, nije ni bila ukrcana na brod kao zapovjednik niti je dolazak broda bio najavljen, rekao je ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe kapetan Siniša Orlić u Dnevniku HTV.

Sinoć oko 2 sata prilikom pokušaja uplovljavanja turističkog broda “Morska vila” u luku Split na području Zapadne obale došlo je do udara broda u obalu. Brod je potonuo u roku od 40 minuta.

U tom trenutku na brodu je bilo 50-tak putnika, dolazak broda nije bio najavljen, a osoba koja je upravljala brodom nije bila ukrcana kao zapovjednik. Uz to su joj sve pomorske svjedodžbe bile istekle, istaknuo je ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić.

Nesreća se dogodila u blizini benzinske postaje.

Sve je to moglo zakomplicirati stvari, ali nasreću ništa loše se nije dogodilo. Brod će se dignuti iz mora. Nije bilo ozlijeđenih i zasad nema nikakve naznake ekološke štete. Tako da mi očekujemo već tijekom sutrašnjeg dana da bi se brod digao i oteglio u brodogradilište, rekao je.

Inače, splitska policija popodne je najavila da će državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu protiv 44-godišnjaka koji je upravljao brodom. Prije je izvijestila da je bio pod utjecajem alkohola.

Ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u razgovoru za HTV se složio kako postoji dojam da ovo ljeto ima više pomorskih nesreća, no naglasio je da statistika to demantira.

U ovo doba prošle godine bilo je 30 posto više pomorskih nesreća. Ove godine su nam se dogodile dvije nesreće s putničkim brodovima i to očito interesira javnost i radi toga je to došlo u fokus pažnje, naglasio je kapetan Orlić.

Najavio je još akcija Sigurnosti plovidbe.

U prvoj akciji sudjelovala su 23 plovila kapetanije, 100-tinjak djelatnika. Ukupno je napravljeno preko 400 inspekcijskih pregleda. Ustanovljeno je oko 170 prekršaja i naplaćeno oko 400.000 kuna. Ova akcija je bila usmjerena na prekršaje vezane za glisiranje, međutim osim tih prekršaja dosta česti su prekrcaji putnika te plovidba stranih plovila bez vinjete ili bez osposobljenja za upravljanje brodicom i slično, naglasio je kapetan Orlić.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.