Pismo poginulom hrvatskom branitelju

06.08.2022. 14:45:00

Dragi Ivo Ban,
neki dan sam pročitala da si ti hrvatski branitelj koji je nakon 31 godine ekshumiran, a tijelo da ti je identificirano na osnovu predmeta koje si imao kod sebe. Imao si 27 godina kad si nestao, a jučer si pokopan, s 58 godina.
To sam pročitala na jednom privatnom profilu neke gospođe na Facebooku koja je jako ljuta što mediji nisu o tome pričali i što te nitko iz vlasti nije spomenuo. Žao mi je Ivo, ja ti se na tome ispričavam.
Čula sam da kada si poginuo, kako si imao dvoje djece i suprugu. Čula sam i da ti je sin s 23 godine umro pa je majka ostala i bez sina. Čula sam i da su ti tvoji majka i otac napustili ovaj svijet ne dočekavši zapaliti svijeću na tvom grobu. Žao mi je Ivo.
Žao mi je i za sve one kao ti, koji su natopili ovu zemlju svojom krvlju, znojem i suzama. Žao mi je svih majki, očeva, supruga, djece koji ne mogu pronaći svoj mir, već žive u vječnom traženju tijela svojih nestalih.
Ivo, moram ti priznati da se često sramim i mičem pogled kad mi neki branitelj priča svoju priču i svjedoči o maćehinskom odnosu naše zemlje prema njemu. Sramim se što u mojoj ulici danas ne visi ni jedna zastava na balkonu niti je zapaljena ijedna svijeća za tebe Ivo. Žao mi je što rijetko tko i zna što je danas i kako se točno zove današnji blagdan koji slavimo zbog tebe dragi Ivo.
Oprosti! Oprosti da smo sve uzeli tako zdravo za gotovo. Oprosti da nam je bahatost zamaglila oči pa ne vidimo suzu u oku tvoje supruge i kćeri. Oprosti što mislimo da nam sve pripada samo po sebi. Oprosti što ne osjećamo zahvalnost za ovu zemlju. Oprosti što mislimo da nam sloboda pripada sama po sebi. Oprosti što je mnogima danas dan samo za kupanje i izležavanje. Oprosti što ne osjećamo zahvalnost.
Danas ti želim čestitati Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
Želim ti reći za kraj da znam neke ljude. Nema ih puno, ali ih ima, a srca im i dalje gore za tebe Ivo. Znam te ljude koji svojoj djeci pričaju o tebi, uče ih da budu ponosni što si im baš ti omogućio da danas žive slobodno. Hvala ti Ivo na svemu.
Voli te jedna kojoj svijeća za tebe danas gori. Vidimo se!

Izvor: Ulične svjetiljke - fb/Foto: Sabina Marov

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.