Pješačenjem od Senja do Vukovara: Ivica Tomljanović odaje počast poginulim hrvatskim braniteljima

21.06.2024. 11:21:00

Ivica Tomljanović, 60-godišnji brat poginulog hrvatskog branitelja Damira Tomljanovića Gavrana, u samo 13 dana prešao je pješice 460 kilometara od Krivog Puta pokraj Senja do Vukovara. Svoj pothvat započeo je na grobu brata Damira kako bi izrazio zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za domovinu. U Vukovaru su ga dočekali suborci i prijatelji njegova brata.

"On je bio zapovjednik koji je govorio ‘Za mnom’ i koji je pri povlačenju odlazio posljednji. Bio si s njim siguran da nećeš ostati negdje. S druge strane, kad god bi netko naš poginuo, nikad nije dopuštao da se bilo tko iskali nad bilo kojem zarobljenom protivničkom vojniku ili slično, jednostavno on je bio ta neka stijena moralnosti koju je ulio i u nas", rekao je za HRT Domagoj Jurčić iz Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi”.

Damir Tomljanović Gavran (lijevo) - Tomo Medved (desno)/Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Herojstvo i Liderstvo: Medved i Gotovina o Damiru Tomljanoviću Gavranu

Damir Tomljanović Gavran s pravom je nosio nadimak “Tigar koji je išao prvi”. Kao zapovjednik 2. bojne 1. gardijske brigade Tigrovi, išao je prvi od prvog dana Domovinskog rata, pa sve do svoje tragične pogibije 17. veljače 1994. godine na Tulovim Gredama smještenim na obroncima Velebita. "Postoje ratnici i junaci Domovinskog rata kroz koje oslikavamo karakter hrvatskog branitelja. Takav je bio Damir Tomljanović – Gavran, čovjek koji je u sebi posjedovao liderstvo, ali i ljubav, snagu i autoritet, čovjek s karakterom, jasnom vizijom i čistim srcem, odlučan i odvažan, pouzdan i pravedan. Ponosan sam  što smo zajedno branili i stvarali samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku," kazao je Tomo Medved prilikom jedne obljetnice. Samo biranim riječima o Gavranu priča i general Ante Gotovina: "Bio je srdačan i skroman, volio je svoje ljude i vodio računa o svojim vojnicima i njihovim životima. U tom smislu je bio vrhunski zapovjednik, prirodno nadaren."

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:branitelji.gov.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.