Plenković: Hrvatska je spremna na izbjegličku krizu, imamo ogromno iskustvo

21.03.2022. 18:02:00

U središnjici HDZ-a održana zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te stranke, a nakon sastanka izjavu je dao premijer Andrej Plenković

Plenković je kazao da je u Hrvatsku stiglo više od 8600 izbjeglica iz Ukrajine, prenosi N1.

“U srijedu ću sazvati sastanak sa svim županima kako bismo još jednom s njima koordinirali aktivnosti na terenu, osigurali adekvatnu zdravstvenu, socijalnu skrb, uključivanje na tržište rada i u školstvo”, rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska spremna na izbjegličku krizu. “Jedna smo od zemalja koje imaju ogromno iskustvo.”

“Mi smo praktički tri dana nakon početka ruske agresije oformili radnu skupinu i svi su maksimalno angažirani i zasad sve teče prema onim očekivanjima koja smo imali kada smo oformirili tu skupinu”, rekao je. 

Financiranje prijema izbjeglica

“Već smo u Versaillesu imali tu raspravu. Činjenica je da se radi o ogromnom broju ljudi, da se ne se koliko dugo će oni biti van svoje zemlje, da takvu vrstu financijskih troškova će naravno sve zemlje u određenoj mjeri moći podnositi s vlastiti sredstvima, ali ako to bude jako dugo, jako puno, sigurno će se tražiti neka zajednička europska rješenj. O tome se razgovara i razgovarat će se. Ima različitih načina”, rekao je Plenković.

Situacija u BiH

Komentirao je i situaciju u Bosni i Hercegovini

“Strateški kompas je dokument na kojem se radilo dvije godine. Bit će usvojen od šefova vlada EU-a u četvrtak. Uvrštene su sekvence konstitutivnih naroda na prijedlog i inzistiranje Hrvatske. Ovog vikenda su radili telefoni i uspjeli smo u tome i smatram da je to jako dobro za Hrvate, ali i za sva tri naroda u BiH”, rekao je Plenković.

“Želimo pravedan ishod prema sva tri naroda. Apeliram na sve da se pronađe rješenje da se održe izbori”, dodao je.

Na pitanje je li razgovarao s Milanovićem o tome kazao je da nije: “Ne nisam s njim razgovarao, ovo je bila inicijativa Vlade, mene, mnistra, pretpostavljam da mu njegovi savjetnici daju brifing. Čekamo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost”.

“Ja mislim da mi moramo čuvati stabilnost jugoistoka Europa u ovim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu. Nikako ne bi bilo dobro da dođe do destabilizacije u nekoj od nama susjednih zemalja. To je jasno svakome i mi ćemo sve što radimo raditi kako bi tema sigurnosti i stabilnosti bila broj jedan. Prostor jugoistoka Europa trebamo sada jakim i velikim angažmanom Europske unije i naših partnera držati stabilnim”, rekao je Plenković.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.