PLENKOVIĆ IZ MOSTARA O DJEVOJČICI MADINE: ‘Presuda je individualnog karaktera, ne govori o sistemskom problemu vlasti RH’

05.04.2022. 18:54:00

Premijer Andrej Plenković u utorak je na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, a progovorio je i o presudi u slučaju Madine Hussiny.

“Vrlo je jasno da je ova presuda individualnog karaktera, da ona ne govori o bilo kakvom sistemskom problemu koji bi se odnosio na vlasti RH. Stav Vlade može biti samo jedan – provesti presudu i organizirati da domaća tijela provedu sve što ona nalaže kako bi se utvrdilo sve što je dovelo do te tragedije”, kazao je.

Vezano uz reformu izbornog zakona u BiH, Plenković je kazao da se Bruxelles spreman uključiti u razgovore o izbornom zakonu.

“Čak 68 kompanija je sudjelovalo na sajmu. Svjedočimo velikom unaprijeđenju trgovniske razmjene. I dalje smo partnerska zemlja broj jedan, a drugi smo u investicijama. To govori o privrženosti Hrvatske Bosni i Hercegovini. Gradimo mostove i ceste, a spremni smo uložiti kroz južnu interkonekciju za plinifikaciju BiH, osobito Federecije BiH. Današnji dan iskoristili smo da razmotrimo političku situaciju BiH. Želimo da svi konstitutivni narodi budu jednako zastupljeni i da imaju svoja prava”, rekao je.

“U Strateški kompas EU uvrštena je referenca na konstitutivne narode, s ciljem da se prepozna od čega je satkana BiH. Smatramo da je potrebno uložiti dodatne napore između lidera bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka, da uz pomoć međunarodne zajednice nađu rješenja u periodu pred nama”, nastavio je Plenković.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:pexels

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.