Plenković o Milanovićevom zahtjevu: 'On je kao piroman koji se prerušio u vatrogasca'

21.10.2020. 14:58:00

Ovih dana vodi se verbalni rat između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića. Podsjetimo, predsjednik Republike u ponedjeljak je pozvao na sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a odgovor je danas dao i Plenković

'Milanovićev prijedlog sam prvo vidio u medijima, a tek onda službeno', kazao je premijer u Baćinu gdje je sudjelovao na komemoraciji za nevine civilne žrtve.

'Mi smo na razini Vlade rekli da postoje tri načina na koje ćemo se boriti protiv radikalizacije i krenuli s tri aktivnosti. Prva je direktno vezana uz ovaj slučaj, koje je javnost vidjela tek kad je policija objavila snimku napada na Banske dvore. Drugi je institucijalni dio borbe protiv radikalizma i u četvrtak ćemo zadužiti Koordinaciju za domovinsku sigurnost da analizira stanje i pojača međuresornu koordinaciju svih tijela i da izađe s prijedlogom mjera. Kad budemo imali takvu podlogu, konkretnu, sadržajnu i pogledom na akcijski plan onda možemo razmišljati o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Kad mi ocijenimo da je za to pravi trenutak i kad je sadržaj rasprave temeljito pripremljen. Treća točka je politička borba protiv radikalizma u društvu, protiv stranaka koje odobravaju i nalaze razumijevanja za akte terorizma koje smo vidjeli u ponedjeljak pred zgradom Vlade. Podcrtat ću tezu o sanitarnom kordonu onih koji za ovakve akte nalaze razumijevanje.', rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na predsjednika, prenosi N1. 'Nakon što je relativizirao napad, to meni izgleda kao da se piroman nastoji prerušiti u vatrogasca. Ja tako čitam tu njegovu poruku i kad dođe vrijeme, onda ćemo temeljito raspraviti o tome što misli', rekao je Plenković.

'Sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost će se održati onda kada se sadržajno bolje pripremi i kada se steknu uvjeti', dodao je.

'Ja ću mu odgovoriti pismeno i kada takav sastanak bude kvalitetno pripremljen, s obzirom na institucije, odlučit ćemo kad će se on održati', rekao je Plenković.

'Imate danas rekord od 1400 i nešto novozaraženih. Imate Vladu koja ima povjerenje građana, i koja se bori protiv te epidemije. Imate Vladu koja se bori za radna mjesta u privatnom sektoru. Ne relativiziramo koronu proglašavajući ju karijesom. Ovih 11 umrlih od jučer sigurno nisu umrli od karijesa. Ima tema o kojima ćemo razgovarati u okolnostima kada sadržajno sva druga tijela koja trebaju pripremiti informacije koje su pouzdane, kredibilne, kojima možemo vjerovati, tada ćemo sjesti za stol', poručuje.

Kazao je da će se prvo održati Koordinacija za domovinsku sigurnost koju će sazvati potpredsjednik Vlade Tomo Medved, a da se tek onda može govoriti o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. 'Sastanak će biti kada procijenimo da je vrijeme za to', ponovio je.

Osvrnuo se i na jučerašnji sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima veledrogerija.

'Ne znači da nema sredstava. Bio je jedan od mnogih sastanaka, danas na užem kabinetu očekujem detaljno izvješće. Poruka koju je prenio ministar financija je bila jasna: u ovom trenutku imamo određena sredstva, a uskoro slijedi i rebalans proračuna. To je racionalna, razumna i jasna poruka', rekao je Plenković.

Jedna od tema novinarskih pitanja bila je i situacija s koronavirusom i eventualno uvođenje policijskog sata.

'Hrvatska demokracija je mlada demokracija u kojoj su oni koji su izabrani blizu naroda. Tu smo, pristupačni smo. Radimo sve za građane. Druga stvar, postoje dvije metode. Jedna metoda je razumnog, racionalnog sagledavanja situacije i to radimo. Svi epidemiolozi, liječnici, ljudi u Stožeru, vlada, poruke koja sam ja slao imaju za cilj da kod građana izazovu viši stupanj svijesti. Mjere koje idu na restriktivniji pristup dovest će do negativnih gospodarskih efekata. Mi brinemo o općem interesu. Policijski sat, neki novi lockdown su krajnje mjere ako situacija toliko eskalira. Zaista vjerujem u mentalitetnu snagu hrvatskog čovjeka, budnost, odgovornost prema drugim i najbližima', kazao je Plenković.

Izvor: tportal.hr/Foto: Darko Tomas

Izvorni autor: M. Šu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.