Plenković o slučaju Zorana Mamića: Županijski sud mu je trebao odrediti mjere opreza

20.04.2021. 16:08:00

Premijer Andrej Plenković posijetio je Rijeku, gdje je obišao će gradilište Nove bolnice, Brodgradilište 3. maj te gradilište državne ceste D403. Nakon toga je dao izjavu novinarima

Komentirao je slučaj Zorana Mamića. 'Ministarstvo pravosuđa je bilo vrlo jasno u svom priopćenju. Po meni ovdje na zahtjev DORH-a nadležni je prvostupanjski sud koji je po meni trebo izreći mjeru opreza. Ako naše pravosuđe smatra da ta mogućnost nije dovoljna, mislim da to treba signalizirati. Oni su ti koji u praksi mogu konstatirati da li se određene mogućnosti koriste ili ne koriste. Po meni se ovakve situacije se ne bi smjele dogoditi', kazao je Plenković.

Upitan treba li mijenjati sporazum s BiH, kazao je: 'Možemo mijenjati sporazum, ali mene više zanima praksa, koja nema veze s vladom.'

Upitan ima li ministar zdravstva Vili Beroš i dalje njegovo povjerenje kazao je kako je to već jučer odgovorio. Na pitanje koji to ministri više nemaju podršku njegova partnera Radimira Čačića, kazao je kako tema rekonstrukcije ne postoji.

'Nikada nismo o tome nismo razgovarali, Čačić nije premijer. Ili on sanja, ili sam ja nešto prespavao', odgovorio je na pitanje da li je s Čačićem razgovarao o rekonstrukciji Vlade. Međutim, nije želio odgovoriti čeka li nas rekonstrukcija nakon izbora.

Govorio je i više kolona u Jasenovcu. 'Nemojte bucati. Epidemiološki okvir za organizaciju protokola, a organizator je Spomen područje Jasenovac, postavljen je vremenski okvir koji počinje u 9 sati ujutro i pojedina izaslanstva će u tom vremenskom razdoblju dolaziti na komemoraciju. Mi ćemo doći u 9, izaslanstvo Sabora u 10 i nakon toga slijede ostale delegacije. Što se tiče zajedničkog polaganja cvijeća, nema glumljenja. Protokol predsjednika RH sada pokreće inicijativu da skupa polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede i nema mjesta za glumljenje. Ovo sad nema veze s narodima žrtava', kazao je Plenković.

Izvor: tportal.hr/Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Izvorni autor: M. Šu.

Autor: