“Plenković pokazuje da je gazda svega u Hrvatskoj, meni neće biti gazda”

15.12.2022. 18:50:00

Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić u Newsroomu je komentirao glasanje za obuku ukrajinskih vojnika, kao i druge aktualne teme.

Komentirajući glasanje u Saboru o obuci ukrajinskih vojnika i izjavu Darija Hrebaka koji je rekao da će se SDP “teško oprati jer je protiv”, Siniša Hajdaš Dončić je rekao:

“Apsolutna zamjena teza. Grlić Radman i Plenković su izbjegli ustavnu obvezu koordinacije oko vanjske politike. Ovo je pokušaj okupacije institucija od strane Andreja Plenkovića da pokaže da je najjači frajer u Hrvatskoj. Jasni smo što se tiče pomoći Ukrajini. Kao zastupnik sam se obvezao Ustavu koji je jasan da se ne može zaobilaziti institucija predsjednika države. Prije dogovora angažmana nisu obavijestili predsjednika.”

Na komentar da je Vlada rekla da je Milanović bio upoznat s detaljima, Hajdaš Dončić odgovara: “Mislim da to nije točno. Ovo je opasnost za hrvatske institucije. HDZ je okupirao sve osim hrvatske vojske i predsjedničkih dvora. Ovo je borba za hrvatsku demokraciju. Ili Vučićeva Hrvatska ili Orbanova Hrvatska. Ovo je borba za hrvatski Ustav i hrvatske institucije. Neka svatko glasa kako god hoće. Plenković pokazuje da je gazda svega u Hrvatskoj, meni neće biti gazda.”

“SDP je u Saboru bezrezervno podržao svaku pomoć Ukrajini”, dodao je.

Istaknuo je da su dvojica predsjednika trebali sjesti i razgovarati.

“SDP podržava sve progresivne poreze”

Osvrnuo se i na temu uvođenja poreza na ekstraprofit:

“Podržat ćemo uvođenje ekstraprofita. Nismo sretni s prijedlogom proračuna. Ovo diskriminira turistički sektor i neke tvrtke poput Viktora Lenca, ali u suštini SDP podržava sve progresivne poreze ,da oni koji imaju više plate više, da budem jednostavan. Trebalo je na tome više raditi, bio bi pametnije napravljen.”

“Porez na ekstraprofit povijesno se koristi od Prvog svjetskog rata kao alat za redistribuciju dohotka. Postojala su bolja rješenja i trebalo je ranije krenuti u javnu raspravu”, dodao je.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.