Plenković se s oporbenjacima želi sastati pojedinačno: Doznali smo tko je pozvan, tko nije, tko će se odazvati, a tko neće i zašto

14.07.2020. 08:43:00

‘Premijer Andrej Plenković želi pokazati gestu dobre volje prije nego što počne zasjedati Sabor‘

Predsjednik HDZ-a i budući mandatar Vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na pojedinačne sastanke u Banskim dvorima, koji će se održavati u utorak, no neki dolaze, neki poziv još nisu niti dobili, a neki su se zahvalili na pozivu.

- To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koji će biti na dnevnom redu u Saboru. Ako netko misli da će steći neke osobite poene jer neće doći, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske - poručio je Plenković.

Pojasnio je i kako namjera nije nikoga snubiti ili skupljati “žetončiće”, ali...

- Ako netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu Vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu, onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju - istaknuo je tehnički premijer.

U Domovinskom pokretu Miroslava Škore, trećoj snazi u budućem Saboru, tvrde da službeni poziv nisu niti dobili. Isto kažu i u HSS-u.

U Vladi to, međutim, demantiraju i kažu da su zvali čelnike svih parlamentarnih grupacija, pa tako i Miroslava Škoru.

Po toj logici je pozvan i čelnik Restart koalicije, a nakon povlačenja Davora Bernardića s čela SDP-a to je Zlatko Komadina koji je v.d. predsjednika stranke. Čelnici drugih stranaka koje su išle na izbore zajedno sa SDP-om nisu pozvani pa je to razlog što Beljak nije dobio poziv, a nije ga dobila ni predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Hoće li se Komadina odazvati sastanku, u ponedjeljak navečer nismo saznali, no u SDP-u su za utorak najavili konferenciju za novinare koju će u sjedištu stranke na Iblerovu trgu održati glavni tajnik Nikša Vukas. On bi se, kažu u SDP-u, trebao osvrnuti i na premijerove sastanke s oporbenim čelnicima.

- Premijer Andrej Plenković želi pokazati gestu dobre volje prije nego što počne zasjedati Sabor i zato poziva predsjednike parlamentarnih stranaka kako bi s njima prošao kroz situaciju u kojoj se zemlja nalazi - kaže visoki Vladin dužnosnik.

Prvi s kim će se u utorak sastati je predsjednik Mosta Božo Petrov. Potvrdio nam je to glavni tajnik Mosta, Nikola Grmoja, uz opasku da njih zove prve jer zna da ih Most neće podržati u Saboru.

Koalicija centra Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa neće se odazvati pozivu, kaže Dalija Orešković, jer smatra da se o problemima koji nas čekaju treba raspravljati u Saboru, a ne iza zatvorenih vrata, i to nakon što se konstituira Sabor i sastavi Vlada.

- Tena Mišetić nazvala je telefonom našeg predsjednika Ivana Kovačića. To nije način, tako se ne vodi država. Predsjednik Vlade treba doći u Hrvatski sabor, kada se on konstituira, na raspravu, a ne ovako telefonski kada ne znamo tko su sudionici sastanka, koja je točno tema, zašto se raspravlja iza zatvorenih vrata, je li to zbog toga da nam se ponude čokoladice u čekaonici ili neke fotelje, o tome ne želim spekulirati, ali se na takav način ne raspravlja - kaže Orešković za Jutarnji.

Čelnik platforme Možemo, Tomislav Tomašević, također se neće odazvati sastanku. Kako smo neslužbeno doznali, razlog nije što je Plenković premijer tehničke Vlade, nego to što se sastanci zakazuju pojedinačno.

- Ne znam što nama premijer ima reći, a da ne bi mogli čuti svi ostali oporbeni čelnici ili obrnuto - kažu u platformi Možemo.

U Vladi naglašavaju da na tim sastancima neće biti govora o podršci parlamentarnoj većini, nego o izazovima koji su pred Hrvatskom i da ih premijer Plenković organizira iz poštovanja prema biračima.

'Čekat ćemo sastanak prema službenom protokolu'

- Domovinski pokret nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro. Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijane manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama, poručili su iz Domovinskog pokreta

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Davor Pongračić

Izvorni autor: Ivanka Toma i Goran Penić

Autor: