Plenković: Zaraza se brže širi u Dalmaciji, važno je ne opustiti se za blagdane

23.12.2021. 12:43:00

ZAGREB, 23. prosinca 2021. - Premijer Andrej Plenković u četvrtak je sa sjednice Vlade poručio da se zaraza koronavirusom trenutno nešto brže širi u Dalmaciji, a građane je uoči božićnih i novogodišnjih blagdana pozvao na dodatan oprez kako se zaraza ne bi širila na obiteljskim okupljanjima.

"Vidimo da se u Hrvatskoj, kada gledamo regije, u ovom trenutku zaraza nešto više i brže širi u Dalmaciji. Nakon što smo tjednima bilježili pad, danas imamo malo veći broj nego prošlog tjedna. To je bitno za primijetiti i stoga pozivam sve na odgovornost, na kombinaciju svih raspoloživih sredstava zaštite", rekao je Plenković u uvodnom izlaganju.

Podsjetio je na važnost cijepljenja prvom, drugom i trećom dozom, na mjere osobne zaštite, izbjegavanje većih okupljanja i korištenje covid potvrda. 

"Sve ove mjere su takve da nijedna sama za sebe nije dovoljna. Moramo koristiti kombinaciju i onda ćemo biti najbolje zaštićeni, što je osobito važno u blagdansko vrijeme, da se previše ne opustimo pa da obiteljska, privatna druženja ne bi kasnije postala i mjesta gdje se širi zaraza", poručio je Plenković.

Naglasio je da Vlada i Nacionalni stožer svakodnevno prate razvoj situacije s omikronom, novom varijantom virusa koja se rasplamsava i u Europi i u svijetu. U nekim zemljama se mjere pooštravaju, to su one zemlje gdje se broj slučajeva zaraženih omikronom, prema preliminarnim podacima, udvostručuje svaka dva do tri dana, kazao je.

Trebamo primiti treću dozu cjepiva

Napomenuo je da je to znatno brže od dosadašnje varijante virusa delte, gdje se broj zaraženih udvostručava svakih 10 do 12 dana. "To je sigurno zabrinjavajuće. Sadašnja cjepiva, to je očito, su takva da bi se zaštitili od omikrona, trebamo primiti treću dozu", rekao je premijer te pozvao sve na cijepljenje booster dozom.

Dodao je kako postoje određene naznake da je možda ovaj soj manje virulentan od drugih, ali to trebaju potvrditi istraživanja. 

Što se tiče ostalih Vladinih tema, premijer je podsjetio na 11. sastanak Vade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina koji je održan u utorak u Bjelovaru. Na sastanku su razgovarali o obrazovanju, prometu, demografiji, zapošljavanju.

"Taj sustav dijaloga je izvrstan. Nailazi na veliku potporu kod župana i drugih sugovornika. Mislim da smo kroz ovih pet godina razvili takvu vrstu tijesne i koordinirane suradnje da možemo biti ponosni na taj okvir jer on unaprjeđuje ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske, a župane drži uključenima u svim bitnim temama", rekao je Plenković.

Naveo je i da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti važne odluke za Sisačko-moslavačku županiju i građane koji žive u potresom pogođenim područjima.

Posebno je istaknuo odluku o dodjeli sredstava za troškove prehrane i to dva milijuna i 760 tisuća kuna za cijelu županiju i dodatno milijun i 600 tisuća kuna za Grad Sisak, ukupno 4,3 milijuna kuna što je nastavak na dosad isplaćenih 33 milijuna kuna za prehranu na području te županije.

Idućeg tjedna, najavio je, bit će u Petrinji gdje će obilježiti godišnjicu potresa koji je teško pogodio županiju.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/PDN/Foto:Goran Kovacic/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.