PLJUŠTE REAKCIJE NA MLADIĆEVU PRESUDU Dodik: 'Pokušava se napraviti mit o genicidu u Srebrenici, a genocida nije bilo'

08.06.2021. 18:05:00

Istaknuti političari u BiH odmah po izricanju presude Ratku Mladiću kojom je on pravomoćno osuđen na doživotni zatvor potpuno su oprečno reagirali pa su to učinili i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović

Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako je presuda Mladiću još jedna potvrda da Haaški sud "provodio selektivnu pravdu" te je time širio nepovjerenje među narodima u BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH tvrdi kako pravomoćnom presudom Mladiću žalbeno vijeće MICT-a nije dokazalo njegovu izravnu odgovornost za ratne zločine dok su u Den Haagu optužbi oslobođeni drugi koje on smatra izravnim počiniteljima.

 

"Kakva je to pravda kada ovo suđenje sa slobode gledaju Naser Orić, Ante Gotovina, Atif Dudaković i mnogi drugi koji su počinili zločine prema Srbima, a oni su danas zaštićeni mehanizmom međunarodne nepravde", kazao je Dodik koji je komentiranje presude Mladiću iskoristio i kako bi ponovo zanijekao sudski potvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici.

"Pokušava se napraviti mit o genicidu u Srebrenici, a genocida nije bilo", kazao je Dodik.

Milorad Dodik

Izvor: Pixsell / Autor: Dejan Rakita/PIXSELL

Za razliku od njega, bošnjački čan državnog vrha BiH Džaferović je na konfereniji za novinstvo u Sarajevu kazao kako je najvažnije to da će Mladić ubuduće uvijek biti sinonimom za ratne zločine "i ništa više".

"Važno je da su pred licem cijelog svijeta njegova zlodjela nazvana pravim imenom", istaknuo je Džaferović.

Naglasio je kako je nakon okončanja sudskih postupaka u Den Haagu vezanih uz rat u BiH postalo nedvojbeno i dokazano da je rat što su ga predvodili Mladić i Radovan Karadžić bio udruženi zločinački pothvat s ciljem entičkog čišćenja.

Ratko Mladić

Izvor: Profimedia / Autor: Jerry Lampen / AFP / Profimedia

"Rad Haaškog tribunala ima neprocjenjivi povijesni značaj za postizanje pravde i istine, a bez toga ne može biti mira u regiji", kazao je Džaferović pozvavši sve u BiH da presude tog suda što prije prihvate jer će se to u konačnici morati dogoditi.

Podsjetio je ipak kako u BiH na procesuiranje čeka više od 800 predmeta ratnih zločina koje je Haaški tribunal ranije prepustio Tužiteljstvu BiH, te je pozvao da se što prije otvore sudski postupci a odgovorni za ratne zločine što prije kazne.

Izvor: tportal.hr/Foto: Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.