"POBJEDA IMPERATIV" Kramarić najavio Maltu, otkrio tajnu uspjeha HR sporta i poručio: ‘Još uvijek se naježim kad se toga...

11.11.2021. 08:20:00

Hrvatski nogometni reprezentativac Andrej Kramarić dao je intervju za stranicu FIFA.com

Povod za intervju je drama i napetost u našoj skupini u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. Lider skupine Rusija ima 19 bodova, Hrvatska je druga sa 17. Prođe li sve kako se očekuje, u nedjelju će međusobni obračun na Poljudu izravno odlučiti o pobjedniku skupine.

"Imamo dobar predosjećaj o našim šansama, najvažnije je da imamo svoju sudbinu u svojim rukama", rekao je Andrej Kramarić, te nastavio: "Vjerujemo u vlastite snage, igrali smo jako dobro u protekla dva mjeseca, imamo jaku veznu liniju te puno vrlo iskusnih igrača koji znaju kako se nositi s pritiskom koji dolazi s ovakvim utakmicama. Svu tu kvalitetu sad moramo iznijeti na travnjak, počevši večeras protiv Malte."

Kramarić dobro zna bodovno stanje na tablici.

"Pobjeda nad Maltom je apsolutno imperativ, jer bez ta tri boda rezultat protiv Rusije će vjerojatno biti nebitan. Ne možemo si priuštiti nikakav kiks. Moramo biti 100 posto u igri od samog početka. Moramo biti aktivni, agresivni i pokazati pravu formu. Odigramo li tako, naša će nam kvaliteta donijeti prednost koja nam je potrebna."

Momčad izbornika Zlatka Dalića neporažena je u posljednjih sedam kvalifikacijskih (s pet pobjeda i dva remija) i pet puta je zadržala čistu mrežu u posljednjih šest gostujućih kvalifikacija.

"Uspijemo li osvojiti tri boda na Malti, možemo se fokusirati na Rusiju, a siguran sam da se svi raduju toj utakmici. Devedeset minuta koji te izravno vode na Svjetsko prvenstvo, ne možete biti uzbudljivije od toga."

Nedjeljni protivnici vratit će sretna sjećanja na najljepše dane Hrvatske na najvećoj nogometnoj pozornici. U ljeto 2018. Vatreni su stigli do finala Mundijala, a put do velikog uspjeha vodio je preko Rusije koju smo u četvrtfinalu pobijedili na 11-erce.

"Bilo je to razdoblje koje će ući u anale, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Imam osjećaj da su navijači diljem svijeta bili oduševljeni što su autsajderi iz male zemlje poput Hrvatske uspjeli pobijediti nogometne divove poput Argentine i Engleske te proći u finale Svjetskog prvenstva. Osjećaj je još uvijek nevjerojatan kada se sada sjetim toga svega. Nikad neću zaboraviti nevjerojatnu atmosferu unutar momčadi tijekom cijelog turnira, a potom i nevjerojatan mimohod na ulicama u Zagrebu, gdje nas je više od 500.000 ljudi. dočekalo s nevjerojatno puno emocija, ponosa i suza u očima. Još uvijek se naježim kad se sjetim tih trenutaka."

Isti bi se navijači mogli bi se pokazati kao 12. igrač u odlučujućoj utakmici, budući da će poljudski stadion ponovno biti pun.

"Sve ulaznice su rasprodane u roku od jednog dana. Ljudi jedva čekaju vidjeti tako veliku utakmicu. Moći ćemo osjetiti njihovu podršku tijekom svih 90 minuta i to će nam pomoći da prođemo kroz sve teške trenutke na terenu."

Uspije li Hrvatska u nedjelju navečer pred domaćim navijačima osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo, izbornik Dalić moći će se s ponosom osvrnuti na učinjeno. Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji mnogi iz zlatne generacije, uključujući Maria Mandžukića, Vedrana Ćorluku, Danijela Subašića i Ivana Rakitića, otišli su u reprezentativnu mirovinu, a na sceni su neki novi mladići.

"Oni donose potpuno novu razinu energije i ambicija, a u ovom trenutku imamo dobar spoj mladosti i iskustva. Naravno da nam je trebalo vremena da se posložimo, da smo imali oscilacija, ali vjerujem da nam je u Euro koji smo igrali ove godine pomogao u sazrijevanju. Ima tu još vrlo važnih igrača koji su igrali na SP-u u Rusiji. Ne samo kapetan Luka Modrić, koji je još uvijek u vrhunskoj formi. Tu su Perišić, Brozović, Lovren, Vida, Kovačić i ja. Nekima od nas Katar je možda posljednji turnir, drugima ne. Takav je nogomet."

Objasnio je Kramarić i tajnu uspjeha hrvatskog sporta.

"U Hrvatskoj imamo puno sportskih talenata, i to ne samo u nogometu. Imamo dosta svjetskih i europskih prvaka, osvajača olimpijskih medalja i globalno uspješnih sportaša u toliko različitih sportova. Uvijek smo bili na vrhu u loptačkim sportovima. Imamo najveći broj NBA igrača u Kući slavnih izvan SAD-a, bili smo osvajači olimpijskih zlatnih medalja u rukometu i vaterpolu i izborili smo polufinale ili finale na Svjetskog nogometnog prvenstva dvaput u 20 godina. To je nevjerojatno za zemlju od samo četiri milijuna stanovnika. Imamo dobar sustav s iskusnim trenerima i postoji pravi osjećaj ponosa što predstavljamo našu malu zemlju na svjetskoj pozornici. Kad navučemo crveno-bijeli dres, osjećamo se kao da je cijeli zemlja je odmah iza nas i da možemo pobijediti svakoga, jer smo vidjeli da to rade Dražen Petrović, Davor Šuker, Toni Kukoč, Janica Kostelić i mnogi drugi. Osjećam se ponizno i ​​počašćeno što sam dio generacije koja je nadahnula toliko djece s onim što smo uspjeli postići u 2018."

Izvor: sportske.hr/Foto: Profimedia

Izvorni autor: SN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.