Počeli izbori za XI. saziv Hrvatskog sabora, otvorena biračka mjesta u Australiji

16.04.2024. 09:06:00

Početak izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora obilježen je otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, što se dogodilo u 23 sata po hrvatskom vremenu. Potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP), Damir Kontrec, potvrdio je da su sva tri biračka mjesta na istočnoj obali Australije - u Canberri, Sydneyu i Melbourneu - otvorena na vrijeme.

Četvrto biračko mjesto u Australiji, u Perthu, kao i ono u Pekingu, Kini, otvara se u utorak, sat iza ponoći.

Interes za saborske izbore u Australiji ove godine značajno je manji u usporedbi s izborima koji su obilježeni pandemijom koronavirusa 2020. godine, što se može primijetiti i po broju aktivno registriranih birača. Dok se prije četiri godine registriralo oko 2.800 birača, za aktualne izbore registrirano je samo 520.

Kontrec ističe da je teško utvrditi je li na to utjecalo to što se izbori održavaju radnim danima, utorkom i srijedom, umjesto vikendom.

Potencira se i mogućnost glasanja za one birače koji se nisu registrirali, ali su upisani u popis birača i imaju prebivalište u inozemstvu. Za njih je moguće zatražiti potvrdu od nadležnog DKP-a i tako glasovati. Glasovanje za Sabor u inozemstvu održava se u 41 državi, u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava, pri čemu se većina njih otvara u utorak u 7 sati.

Prema podacima DIP-a, u 11. izbornoj jedinici, koja obuhvaća praktički cijeli svijet, glasuje gotovo 223.000 hrvatskih državljana koji su se aktivno registrirali za aktualne izbore, što je povećanje od oko 37.000 u odnosu na izbore iz srpnja 2020. godine.

Najviše aktivno registriranih birača nalazi se u Mostaru (58.000), Beogradu (19.300), Subotici (17.700), Stuttgartu (15.800), Münchenu (13.500), te u Beču i Orašju (po 10.300). U Orašju će se prvi put otvoriti biračka mjesta za saborske izbore.

Također, u inozemstvu glasuju i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj, ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.