Počelo konačno odbrojavanje do Brexita s obje strana kanala La Manche, Škoti upalili svijeće i preklinju London

31.01.2020. 21:49:00

Nakon tri i pol godine drame "Dan Brexita" s obje strane La Manchea prati se sa slavljem, ljutnjom ili tužnim bdijenjima, ali i ravnodušnošću onih kojima više nije stalo. Kako se u Londonu brzo približava konačno odbrojavanje, mnoštvo na Trgu parlamenta koje je došlo obilježiti događaj koji je bio u središtu britanske politike više od tri godine manje je od očekivanog. Po prvi puta u povijesti Europske unije ta će zajednica, kada iz nje u ponoć izađe Britanija, izgubiti svog člana.

Svađe zbog Brexita prekinule su desetke političkih karijera i ostavile su Britaniju podijeljenu, polariziranu i više nego zamorenu. Za zagovornike brexita koji se pripremaju za slavlje u Londonu u petak navečer ovo je sretan dan. Richard English, u pedesetim godinama života, na Trg parlamenta je došao s britanskom zastavom i kaže da je bio među onih 52 posto koji su na referendumu 2016. glasali za izlazak iz EU-a.

"Nemam ništa protiv EU-a po sebi", rekao je English agenciji dpa. "Jednostavno vjerujem da je EU korumpiran i nedemokratski. Ne možete glasati za predsjednike i slično, a zakoni se donose jednostrano naspram suverenih nacija".

"Tako da ćemo se maknuti od toga i donositi naša vlastita pravila, sklapati naše vlastite sporazume o slobodnoj trgovini", rekao je. "U biti, moći ćemo napredovati. Nismo to mogli 47 godina, tako da ćemo, nadajmo se, rasti kao nacija". Stotine ljudi okupile su se na trgu uoči slavlja na kojem će biti glazbe i govora zagovornika brexita, uključujući Nigela Faragea.

Neki su skandirali "Zbogom, EU zbogom" i "Izlazimo!" i pjevali britansku himnu. Drugi su nosili engleske, britanske i američke zastave, transparente i majice s porukama poput : "Brexit - napokon slobodni" i "Naprijed WTO (Svjetska trgovinska organizacija)".

Manje zadovoljna bila je Silvia Zamperini, Talijanka koja je u Britaniji živjela 26 od svoijh 51 godinu. "Brexit je katastrofa. Mnogi su Britanci sada rasisti, homofobni i netolerantni", kaže. Na drugoj strani Kanala u Bruxellesu, eurozastupnici stranke Brexit su u petak ujutro u povorci slavodobitno posljednji put napustili Europski parlament noseći britansku zastavu.

Uz zvukove gajdi i uzvike "Brexit!" ukrcali su se na vlak za London gdje će se mnogi pridružiti slavlju. U britanskoj prijestolnici su se popodne na Westminsterskom mostu okupili i protivnici brexita noseći transparent "Ostajemo i borit ćemo se! Migranti unutra konzervativci van". U četvrtak navečer u Bruxellesu je britanska europarlamentarka Magid Magid na trgu nasuprot parlamenta organizirala "anti-brexit" zabavu sa svadbenim dekoracijama.

Tamo su pred tom zastupnicom Zelenih građani EU-a mogli "sklapati brak" s britanskim državljanima. "Ima mnogo Britanaca koji žele ostati u Europi pa smo pomislili da bi im mogli naći odgovarajuće partnere", rekla je agenciji dpa uz smiješak.

Brexit je posebice nepopularan u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj gdje je većina 2016. glasala za ostanak u EU-u. Čelnici irske republikanske stranke Sinn Fein postavili su u petak na granici Irske i Sjeverne Irske plakat s porukom "Brexit: borba se nastavlja".

"Nismo pristali na Brexit. Vrijeme je za jedinstvo Irske, to je naš put natrag u Europu", poručio je Sinn Fein na Twitteru uz sliku prosvjeda. U škotskoj prijestolnici Edinburghu za petak navečer planiran je događaj uz glazbu i svjetlosni show pod nazivom: "Već nam nedostaje EU", a u posljednjem satu pred brexit održat će se "vrijeme za razmišljanje uz pjevanje himne".

Škotska vlada je pozvala ljude da održe bdijenje uz svijeće tražeći od Bruxellesa da "ostavi upaljeno svjetlo za Škotsku".

Izvor: tportal.hr/ Izvor:EPA / Autor: NEIL HALL

Izvorni autor: N.S./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.