Podignuta kaznena prijava protiv 63-godišnjaka zbog zločina: Zarobljenike na Ovčari mlatio rukama, nogama i palicama

27.09.2022. 18:40:00

Radna skupina Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina dovršila je istraživanje za ratni zločin na Drvenoj pijaci u Vukovaru.

Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva i protiv ratnih zarobljenika, zajedno s još najmanje jednim zasad nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi, a na štetu tri osobe.

Osumnjičeni je kršeći pravila međunarodnog prava protuzakonito zatvarao civilno stanovništvo i ratne zarobljenike te nečovječno postupao prema njima, što im je nanijelo velike patnje i ozljede, a što je za posljedicu imalo i smrt.

Time je počinio kaznena djela na štetu tada 48-godišnjaka te tada 31-godišnjaka i 18-godišnjaka.

Teška zlostavljanja

Utvrđeno je da je u studenom 1991. godine, tijekom oružane agresije tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Hrvatsku, a za vrijeme vojnih operacija u dijelu Vukovara zvanom Drvena pijaca, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi (pod zapovjedništvom tada 28-godišnjaka), zajedno s tada 25-godišnjakom i još dvojicom pripadnika srpskih paravojnih postrojbi, u jednoj od razrušenih kuća u Vukovaru pronašao i zarobio 48-godišnjeg ranjenog civila. Potom ga je odveo do druge kuće u Vukovaru gdje se nalazio privremeni štab JNA i predao ga nepoznatim pripadnicima JNA i paravojnih postrojbi te ga tako protuzakonito lišio slobode i zatvorio. Nakon toga, 48-godišnjaku se gubi svaki trag i do danas nije pronađen.

Također u studenom 1991. godine, nakon sloma obrane grada Vukovara i dovoženja zarobljenika iz Medicinskog centra Vukovar na područje poljoprivrednog dobra Ovčara, u hangaru, osumnjičeni je zajedno s najmanje još jednim pripadnikom srpskih paravojnih postrojbi grubo fizički zlostavljao tada 18-godišnjaka, udarajući ga rukama, nogama i palicama po glavi i tijelu. Isto je, kako se sumnja, napravio i 31-godišnjaku, koji je od zadobivenih ozljeda i preminuo. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni te se i danas vodi kao nestala osoba. Svi su pritom bili svjesni da se radi o osobama koje su prethodno dovedene iz bolnice, odnosno Medicinskog centra Vukovar.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta kaznena prijava, objavila je policija.

Izvor: Narod.hr /Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.