Podignuta optužnica za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima u Dalju. Detalji su stravični

07.04.2021. 18:58:00

Đorđe D. (51), Rajko V. (60) i Predrag G. (69) iz Dalja optuženi su za počinjenje ratnog zločina protiv civilnih i ratnih zarobljenika na području ovog mjesta na Dunavu nedaleko od Osijeka.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, nakon provedene istrage po kazenenoj prijavi PU osječko-baranjske s kraja siječnja ove godine odlučilo ih je optužiti da su ''od sredine studenog 1991. pa do 17. svibnja 1992. u Dalju, tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga RH i srpskih paravojnih formacija, i to prva dvojica okrivljenika kao čuvari, a trećeokrivljenik kao ekonom u zatvoru u Dalju, ustrojenog u sklopu privremenog sjedišta suda u Vukovaru u sastavu tzv. Republike Srpske Krajine, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s civilima, nakon što su u zatvor u Dalju dovedena nezakonito uhićena šestorica civila, među kojima i oštećenik (1954.), sudjelovali u njegovom fizičkom zlostavljanju i uz to ga izlagali uvredljivim i ponižavajućim postupcima.''

U optužnici, između ostalog stoji i da se ''prvookrivljenika i drugookrivljenika tereti da su ga prisilili da se provlači kroz uski otvor na vratima ćelije pri čemu su ga udarali, a kada se provukao natjerali su ga da se skine gol i legne na pod raširenih nogu pa su ga udarali palicom po tabanima, udarali nogama obuvenim u čizme po genitalijama i ostalim dijelovima tijela, polijevali ga vodom kada je izgubio svijest. Oštećenik je zadobio ozljede zbog kojih nije mogao stajati na nogama, nakon čega su ga nakratko vratili u ćeliju pa potom izveli u dvorište gdje su mu, tereti ih se, naredili da trči i bježi pri čemu je drugookrivljenik u rukama držao pušku koju je repetirao.

Kada je oštećenik zbog ozljeda i nemoći odbio trčati, okrivljenici su ga zajedno udarali i odvukli natrag u ćeliju, gdje ga je trećeokrivljenik u više navrata stisnutom šakom udarao po glavi što je sve kod njega ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.''

Trećeokrivljenika se, pak, tereti da je kao ekonom u zatvoru u Dalju ''zajedno s još jednim pripadnikom paravojnih postrojbi sudjelovao u fizičkom zlostavljanju ratnih zarobljenika (1965. i 1975.) te ih izlagao uvredljivim i ponižavajućim postupcima što je sve kod njih ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje.''

''Nakon što ih je obojicu pripadnik paravojnih postrojbi izudarao palicom po tijelu, a oštećenika (1975.) i izuo, palicom ih je udarao po stopalima, uslijed čega su obojica izgubili svijest, a od jačine i broja udaraca zadobili tamne podljeve po cijelom tijelu. Ušao je potom u ćeliju u kojoj je bio zatvoren oštećenik (1965.) te ga je, tereti ga se, snažno ošamario tražeći da prizna da je špijun i da je to razlog dolaska na područje tzv. SAO Krajine te ispitivao o pripadnosti i sudjelovanju u Hrvatskoj vojsci, što je sve kod obojice ostavilo posljedice po fizičko i psihičko zdravlje,'' stoji u optužnici.

Državno odvjetništvo predložilo je produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega. Osim njih, kaznena prijava podnesena je i protiv jednog 65-godišnjeg muškarca koji je trenutno nedostupan našem pravosuđu, pa se istraga protiv njega nastavlja.

Izvor: zadarski.slobodnadalmacija.hr/Foto:Uhićenje, ilustracija Ivan Peric/Cropix

Izvorni autor: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.