PODRAVKA POVEĆAVA PLAĆE RADNICIMA Dalić: Ovo je bio jedan od najvažnijih ciljeva koje sam si postavila pri dolasku u Podravku

12.02.2022. 09:35:00

Drugu godinu za redom Uprava Podravke  donijela je odluke kojima se ponovno povećavaju plaće i primanja za više od 3.200 radnika Grupe Podravka. Novo povećanje donosi rast plaća između 350 i 800 kuna neto, čime Podravka ulaže više od 35 milijuna kuna u povećanje plaća.

 

Iz Podravke poručuju da je riječ o drugom povećanju plaća u manje od godinu dana i primjenjuje se s 1. ožujka za isplatu u travnju.

– Današnje odluke znače da će plaće radnika Podravke i Mirne od 1. ožujka u prosjeku porasti između 350 kuna i 800 kuna neto. Uzimajući u obzir i prvi val povećanja plaća iz travnja 2021. godine, neto primanja radnika Podravke i Mirne u manje od godine dana prosječno su porasla između 980 i 1.150 kuna, odnosno prosječno između 18 i 28 posto, ovisno o stručnoj spremi i uvjetima rada – objašnjavaju.

Napominju kako novo povećanje plaća znači povećanje ulaganja u primanja zaposlenika od oko 35 milijuna kuna na godišnjoj razini. U prvom valu povećanja plaća ulaganja u plaće povećana su za 21 milijun kuna pa je Podravka u manje od godinu dana ukupno uložila više od 55 milijuna kuna u primanja radnika.

– Iznimno sam zadovoljna što smo u manje od godinu dana po drugi put značajno povećali plaće i primanja radnika. Povećanje plaća za mene je bio jedan od najvažnijih ciljeva koje sam si postavila pri dolasku u Podravku. Današnje odluke pokazuju da je taj cilj, iako ambiciozan, dostižan i realan. Zahvaljujem svim sindikatima koji djeluju u Podravki na doprinosu u oblikovanju ovih odluka. Vjerujem da smo na ovaj način dodatno unaprijedili privlačnost Podravke kao poželjnog poslodavca za stručne i ambiciozne radnike. Odluke o povećanju plaća temelje se na poslovnim rezultatima koje smo ostvarili u protekloj godini, a kojima itekako možemo biti zadovoljni. Čvrsto vjerujem da radnici trebaju participirati u uspjehu i rezultatima kompanije i upravo ovo povećanje plaća to dokazuje – istaknula je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

U Podravki napominju da povećanje plaća o kojem je danas odlučila Uprava proizlazi iz povećanja koeficijenta učinka za sve radnike i povećanja pojedinih koeficijenata složenosti poslova. Pritom spominju da se dio povećanja koeficijenata složenosti odnosi na otvaranje mogućnosti za napredovanje najproduktivnijih i najučinkovitijih radnika s visokom stručnom spremom.

– Povećanje koeficijenta učinka za 0,15 za sve radnike i povećanje dijela koeficijenata za KV i VKV radnike primijenit će se s 1. ožujka, dok će povećanje dijela koeficijenata za VSS radnike, na temelju njihovih individualnih radnih rezultata, biti u primjeni od 1. svibnja – kažu.

Spomenimo da primanja radnika Belupa, kao članice Grupe Podravka, njih više od 1.000, povećat će se za 250 kuna neto mjesečno kroz isplatu neoporezivog mjesečnog dodatka, o čemu će Uprava Belupa donijeti odgovarajuće odluke, a primjena se također očekuje s 1. ožujka.

– Zahvaljujemo predstavnicima svih sindikata koji djeluju u Grupi Podravka – PPDIV, Nezavisni sindikat Podravke i Sindikat radnika koncerna Podravka SINPOD, na konstruktivnom i produktivnom dijalogu te podršci povećanju koeficijenata složenosti poslova kroz nadopune Kolektivnog ugovora Grupe Podravka i Kolektivnog ugovora Mirne, a koje su potpisane danas u Koprivnici. Osim odluka o povećanju plaća, u proteklom smo razdoblju donijeli i niz odluka vezanih uz poboljšanje uvjeta rada u gotovo svim proizvodnim i poslovnim cjelinama. U tom se smislu ističe odluka o investiciji u klimatizaciju proizvodnih pogona vrijedna oko 12 milijuna kuna (tvornice Kalnik, Danica, Kokteli, Dječja hrana i Mlin) čiji se dovršetak i instalacija klimatizacijske opreme očekuju u svibnju 2022. godine – zaključuju u Upravi Podravke.


Pismo predsjednice Uprave radnicima prenosimo u cijelosti:

Drage Podravkašice i Podravkaši,

Iznimno sam zadovoljna što mogu najaviti da će se s 1. ožujka 2022. godine povećati plaće svim radnicima Podravke i Mirne. To će biti drugo povećanje primanja u manje od godinu dana, kojim ćemo osjetno povećati plaće za više od 3200 radnika.

Povećanje plaća o kojem je danas odlučila Uprava Podravke proizlazi iz povećanja koeficijenta učinka za sve radnike i povećanja pojedinih koeficijenata složenosti poslova.

Koeficijent učinka povećan je za 0,15. Na taj način će se koeficijent učinka za sve radnike Podravke i Mirne povećati s 1,15 na 1,30, a za prodajnu operativu koja ima proviziju, s 1,00 na 1,15.

Za radnike Podravke i Mirne koji danas imaju koeficijente složenosti u rasponu od 1,97 do 2,57, koeficijent će se povećati za 0,1 (1,97 raste na 2,07 i tako redom sve do 2,57 koji raste na 2,67), dok će se koeficijenti 2,60 i 2,63 povećati na 2,67. Time će radnicima obuhvaćenima ovim rasponom koeficijenata plaće rasti i s osnove povećanja koeficijenta učinka i temeljem povećanja koeficijenta složenosti.

Ove promjene će se primijeniti s 1. ožujkom, a isplate većih plaća slijede u travnju.

Dodatno, za radnike Podravke i Mirne s visokom stručnom spremom proširuje se i povećava raspon koeficijenata – sa sadašnjeg raspona od 3,10 do 4,37 proširuje se na raspon od 3,10 do 5,50. To znači da će se otvoriti novi koeficijenti: 4,50; 4,63; 4,77; 4,90; 5,03; 5,17; 5,30; 5,43; 5,50.

Želim naglasiti da će se u popunjavanju novootvorenih koeficijenata primjenjivati individualni pristup na temelju rezultata rada. Novootvorenim koeficijentima otvaramo prostor za unapređenje najproduktivnijih i najučinkovitijih radnika s izvanrednim rezultatima kako bismo ih mogli primjereno nagraditi za doprinos poslovnom uspjehu i rezultatima kompanije. Odluke o unapređenju donijet će se na prijedlog direktora pojedinih sektora uz suglasnost sektora za Upravljanje ljudskih resursa, a direktori sektora će prijedloge odluka o unapređenju morati donijeti u okviru unaprijed zadanog budžeta.

Sve navedeno, znači da će svim VSS radnicima plaće od 1. ožujka porasti temeljem povećanja koeficijenta učinka, dok će se odluke o individualnim unapređenjima donijeti tijekom travnja, s primjenom od 1. svibnja.

Temeljem svih gore navedenih promjena procjenjujemo da će se plaće prosječno povećati između 350 i 800 kuna neto, odnosno od 7% do 11%, ovisno o stručnoj spremi, uvjetima rada i smjenskom radu. Međutim, treba istaknuti da ovo ne uključuje efekte individualnih unapređenja VSS radnika. Sasvim je sigurno da će nakon odluka o unapređenju dio VSS radnika imati i veća povećanja.

Imajući u vidu efekte povećanje plaće i primanja iz travnja 2021. godine sve ovo znači da su u razdoblju kraćem od godinu dana primanja u Podravci i Mirni povećana prosječno između 980 i 1150 kuna neto, odnosno između 18% i 28%.

Povećanje plaća je za mene kao predsjednicu Uprave bio jedan od najvažnijih ciljeva koje sam si postavila pri dolasku u Podravku. O mogućnostima povećanja plaća i povećanja pravednosti tarifnog sustava raspravljali smo i na skupovima radnika održanim u srpnju prošle godine. I tada sam obećala da ćemo raditi na unapređenju i poboljšanju tarifnog sustava te daljnjem povećanju plaća, a današnje odluke pokazuju da su ovi ciljevi, iako ambiciozni, ipak dostižni i realni. Vjerujem da promjene koje smo danas usvojili donose ne samo povećanje plaća, već i iskorak u pravcu povećanja pravednosti tarifnog sustava i prepoznavanja individualnih rezultata produktivnih i učinkovitih radnika.

U nadolazećem razdoblju nastavit ćemo raditi na unapređenju kvalitete i pravednosti tarifnog sustava, kako bismo stvorili sustav nagrađivanja primjeren modernoj multinacionalnoj kompaniji i na taj način unaprijediti privlačnost Podravke kao poslodavca za stručne i ambiciozne radnike. Podravka je u proteklom razdoblju pokazala da je snažna i uspješna kompanija koja se može nositi s izazovima globalnog tržišta i ostvarivati dobre poslovne rezultate. Čvrsto vjerujem da radnici trebaju participirati u uspjehu i rezultatima kompanije i upravo ovo povećanje plaća to dokazuje.

Zahvaljujem svim predstavnicima sindikata koji djeluju u Grupi Podravka – PPDIV, Nezavisni sindikat Podravke i Sindikat radnika koncerna Podravka SINPOD – na doprinosu u oblikovanju ovih odluka, na konstruktivnom i produktivnom dijalogu te njihovoj podršci povećanju koeficijenata složenosti poslova kroz nadopune Kolektivnog ugovora Grupe Podravka i Kolektivnog ugovora Mirne, a koje su potpisane danas u Koprivnici.

Radnici kojima se mijenjaju koeficijenti složenosti u narednim danima primit će nove ugovore o radu. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu slobodno se obratite kolegama iz sektora Upravljanja ljudskim resursima (ljudski.potencijali@podravka.hr ili na telefon 048-651-226).

Na kraju želim naglasiti kako povjerenje koje mi dao Nadzorni odbor odlukom da vodim Podravku i u narednih pet godina, vidim kao ogromnu odgovornosti za daljnji razvoj Podravke i položaj svakog našeg radnika. U ostvarivanju svih ambicioznih ciljeva koji su postavljeni pred mene i novu Upravu bit će potreban doprinos svakog od vas jer daljnji rast i razvoj kompanije ovisne o svima nama zajedno, a ne o bilo kojem pojedincu. Međutim, sigurna sam da ćemo zajedničkim naporom i timskim radom uspješno odgovoriti na sve izazove koji se već pokazuju i u ovoj godini i na taj način učiniti Podravku još snažnijom i uspješnijom.

Zahvaljujem vam svima na suradnji, vašem trudu i radu te s optimizmom gledam na sve ono što je pred nama.

S poštovanjem,

dr. sc. Martina Dalić
Predsjednica Uprave

Izvor: drava.info/Foto:Podravka

Izvorni autor: Adela Zember

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.