Podsjećamo što je načelnik Općine Borovo rekao o Oluji: Sigurno neće biti lako gledati predstavnika naše zajednice

06.05.2021. 09:51:00

Posljednjih dana u fokusu javnosti je Zoran Baćanović, načelnik Općine Borovo, koji je odbio posjet predsjednika Zorana Milanovića. Uz to, dao je pomalo šokantu izjavu vezanu uz spomeniku Vukašinu Šoškočaninu. U ovom tekstu, podsjetit ćemo što je govorio o odlasku Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade, na obljetnicu Oluje.

Predsjednik Milanović želio je u četvrtak razgovarati s Baćanovićem na kavi i bez medija no, kaže, "tu je nastupila agonija".

"Čovjek je panično krenuo izbjegavati sastanak, prvo je rekao da mora obaviti konzultacije jer znate kakvo je vrijeme, onda se javio i rekao da danas ne može ugostiti predsjednika na kavi, jer znate kakvo je vrijeme…", kazao je Milanović, nazvavši načelnika općine "papkom" i  dodajući da ga pozdravlja skrivenog negdje iza roleta u selu.

Načelnika je, ističe predsjednik Milanović, želio pitati što je s pravima Srba i ćirilicom. "Ja sam njemu došao reći da mi smeta spomenik Vukašinu Šoškočaninu ovdje na groblju, jer je to spomenik ubojici koji se utopio u Dunavu, a spomenik godinama stoji i vrijeđa ljude", istaknuo je Milanović. Dodao je kako se spomenik Šoškoćaninu očito ne želi maknuti jer nekom odgovara ta tenzija.

S druge strane, Baćanović je za Večernji list kazao zbog čega nije primio predsjednika Milanovića. "Predsjednik RH ima svoj stil. Možda je uvrijeđen što ga nisam primio na kavu, a nisam jer nije ni vrijeme ni mjesto. Došao je samo provocirati. Ako želi razgovarati o kapeli Vukašinu Šoškoćaninu, mogu ga samo uputiti na vlasnike tog objekta, a to je Srpska pravoslavna crkva", kratko je rekao.

Tenzije u zraku

Baćanović sada "provocira" zbog spomenika Šoškočaninu. Podsjetimo, spomen-ploča Vukašinu Šoškočaninu postavljena je na obiteljskoj grobnici u Borovu. Upravo taj spomenik nalik mauzoleju koji se nalazi nedaleko od spomenika 12 hrvatskih redarstvenika, posljednje je počivalište zapovjedniku pobunjenih Srba kojeg se smatra odgovornima za mučku likvidaciju hrvatskih redarstvenika.

Smeta mu i mural za 12 zvjerski ubijenih redarstvenika. Dvadesetak mladića, možda baš isti oni koji su marširali u nedjelju, naslikalo u Borovom Selu mural koji srpski dužnosnici također smatraju neprihvatljivim. Taj je mural dobra ilustracija kako je na vukovarskom području interpretacija nečeg takvog bitno određena činjenicom je li netko Hrvat ili Srbin.

Dakle, na zidu koji je u vlasništvu lokalne trgovine Veleprometa sada se nalazi naslikana hrvatska zastava, bez "krune" na grbu, ali s prvim crvenim poljem u njemu, 12 križeva, koji simboliziraju 12 ubijenih policajaca, oznaka specijalne policije i poruka "Narod može izgubiti sve, samo ime ne. Velepromet je dao dopuštenje autorima murala, a njegovu izradu je nadgledala policija.

Baćanović već je u subotu zbog njega bio ogorčen. Novinari su htjeli o tome s njim razgovarati i prije, ali kako nije odgovarao na telefonske pozive i sms poruke, objavljena je Baćanovićeva izjava za Radio Borovo.

"Velepromet je dao suglasnost za crtanje murala, ne razumijem ovakav postupak. Mi nemamo ništa protiv spomen-obilježja koje je poginulim policajcima postavljeno u centru Borova. Mi tamo nikad nismo prisutni niti ćemo ikad biti, naravno. Ali, oni koji žele doći, slobodno mogu tamo polagati vijence, raditi što god žele, to je njihova stvar. Ovo je, međutim, dolijevanje ulja na vatru, prst u oko našim mještanima. Vidjet ćemo kako naš dio prostora ograditi od toga. Napisat ću priopćenje direktoru Veleprometa, koji posluje niz godina u Borovu. Svi naši mještani, pa i Općina, kupovali su u toj trgovini. Kako sada Velepromet može očekivati da mi sutra imamo neku poslovnu suradnju. To, naravno, ne može očekivati", rekao je Baćanović.

No to nije jedino čudno što dolazi od strane načelnika Općine Borovo. Za vrijeme odlaska Borisa Miloševića na obilježavanje obljetnice Oluje, na svom je Facebook profilu napisao: 

"Postoji više od 200 tisuća razloga zbog kojih ne želim i ne smijem ostati nijem povodom sutrašnjeg sudjelovanja pripadnika srpske zajednice na proslavi 'Oluje', najvećeg stradanja srpskog naroda na ovim prostorima. Veliki broj pripadnika SDSS-a ne dijeli stav Predsjedništva stranke koje je donijelo odluku da Boris Milošević prisustvuje proslavi vojne akcije 'Oluja'.

Borise, sutra si u Kninu sam, kao što su bili sami naši sunarodnici 1995. godine. Cijeli svoj život vozim traktor i mogao sam zamisliti slike u priči mog prijatelja Milana koji je kao 13-godišnje dijete vozio traktor od Banije do Sremske Mitrovice. On i njegova majka i sestra stigli su živi i zdravi. Sutra im sigurno neće biti lako gledati predstavnika naše zajednice na proslavi. Ne

znam ni što ću mu reći, ako me ikada bude pitao za to.

Sutra će moje misli biti usmjerene prema onima koji su doživjeli teške patnje, koji su danas  po cijelom svijetu, a svijeća će gorjeti za one kojima je to bilo posljednje putovanje. Ne ponovilo se nikada", poručio je Baćanović prošle godine.

Imovinska kartica Zorana Baćanovića

Pogledali smo njegovu imovinsku karticu. Na mjestu općinskog načelnika je do 26. svibnja 2017. godine. Podaci o drugim poslovima tijekom obnašanja mandata, navodi se, ne postoje. Što se tiče primanja na mjesečnoj razini od dužnosti za koju se podnosi izvješće o imovinskom stanju, navodi se da je neto iznos 8316,54 kuna.

Posjeduje jednu kuću s okućnicom u Borovu, površine 135 metara kvadratnih. Vrijednost kuće koju je naslijedio, navodi se, 250 tisuća kuna. Nadalje, naslijedio je i oranicu površine 31.251 metara kvadratnih čija približna tržišna vrijednost iznosi 156.255 kuna. Uz ovu oranicu, naslijedio je još njih 15 dok je dvije kupio.

Godine 2019. kupio je njivu površine 5746 metara kvadratnih čija je vrijednost oko 37 tisuća kuna. Također, kupio je još jednu njivu površine 26.889 metara kvadratnih, čija je približna vrijednost u trenutku podnošenja izvješća iznosi 110 tisuća kuna. I jedna i druga njiva kupljena su, navodi se, iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: lš/foto: Općina Borovo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.